Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014

Αθλητισμός- Αθλητικά έργα



  Νους υγιής εν σώματι  υγιή

              Ο αθλητισμός ως αρχέγονη και ελληνογενής   υψηλή ιδέα και  ευγενική πράξη κυριαρχεί στην κοινωνία στα  άτομα και στις μάζες, διαποτίζει ψυχές, λεπτύνει πνεύματα  και χαλκεύει σώματα.
              Προϋποθέτει άσκηση  προσπάθεια, γύμναση, συναγωνισμό, άμιλλα,  πίστη στις δυνάμεις και στις ικανότητες  και προσδοκά και ελπίζει,  μέσα από  τη συμμετοχή και τη διάκριση, στην  επιτυχία, στη  νίκη, στην επιβράβευση, στην ικανοποίηση, στην  επιβεβαίωση και την ψυχική  ανωτερότητα. 
             Δίνει αξία, ίσες ευκαιρίες, νόημα ζωής, και βιοπορισμού ισότιμα σε εκατομμύρια ανθρώπους όλων των κατηγοριών, των ηλικιών, των εθνών και των φυλών. 
             Δίνει αξία και νόημα ζωής και ελπίδας σε χιλιάδες  ανθρώπους  με προβλήματα,  σφυρηλατεί υγιή συναισθήματα  και εκπλήσσει τους πάντες η ακατάβλητη δύναμη της θέλησης και το μεγαλείο της ψυχής που φανερώνει στους αγώνες  η κατηγορία αυτή των αθλητών. 
               Είναι συνδυασμός επιστημών, μηχανικής, ιατρικής, φιλοσοφίας, ψυχολογίας, οικονομίας και υποστηρικτικής συνέργειας πολλών άλλων επαγγελμάτων.
              Είναι τροφή και βασικό συστατικό της ψυχολογίας των μαζών, οι οποίες ταυτίζονται,  παθιάζονται, φανατίζονται και εκτονώνονται  με τα εναλλακτικά συναισθήματα που τους τροφοδοτούν ομάδες και αθλητές  που προσωποποιούν και εκφράζουν τα πιστεύω τους, τις  ιδέες και τα  ιδανικά τους.
               Διέπεται από γραπτούς και άγραφους κανόνες και νόμους δικαίου και ηθικής, ισονομίας και συμμετοχικότητας,   ισότητας και ελευθερίας,
               Αποβλέπει στη βελτίωση και εξύψωση  της  υγείας του σώματος και του πνεύματος, και προάγει την ειρήνη, την ενότητα και την αδελφοσύνη των λαών.      
               Από το εξευγενισμένο φίλαθλο πνεύμα των αρχαίων Ολυμπιακών αγώνων στους  οποίους  δέσποζε και κυριαρχούσε η άμιλλα και η αρετή, ο αθλητισμός μετεξελίχθηκε δυναμικά και οργανώθηκε τα τελευταία χρόνια  σε ένα από τα δημοφιλέστερα και θεαματικότερα κοινωνικά φαινόμενα της σύγχρονης εποχής, έλκει, μαγεύει και ενθουσιάζει τα άτομα και τις μάζες και αποτελεί πέρα από την εθελοντική ερασιτεχνική απασχόληση, επαγγελματικό καταφύγιο για τους αθλητές και  για εκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη.
               Στάδια, γήπεδα, γυμναστήρια, κολυμβητήρια, πισίνες, ποδηλατοδρόμια, πίστες, προπονητήρια, δρόμοι, πάρκα, άλση, για πάσης φύσεως αγωνίσματα και αθλήματα, φιλοξενούν αθλητές, ομάδες και άτομα κάθε ηλικίας, φύλλου και φυλής, ικανοποιώντας τις επαγγελματικές και ερασιτεχνικές επιθυμίες για τον αθλητισμό και την απόλαυση  του ελεύθερου χρόνου που εξασφαλίζει υγεία, ευεξία, ευχαρίστηση,  οικονομική  και ψυχική  ικανοποίηση. 
              Η χώρα μας ευτύχησε να διοργανώσει το 2004 τους Ολυμπιακούς αγώνες στην Αθήνα με αναγνωρισμένη παγκόσμια επιτυχία.
            Τον πρώτο λόγο στην εκτέλεση των αθλητικών έργων της χώρας είχε η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (Γ.Γ.Α.) πλήρως οργανωμένη και στελεχωμένη υπηρεσία με υψηλό βαθμό τεχνογνωσίας στις αθλητικές κατασκευές.
       


 φωτογραφίες παλαιών δημοτικών σφαγείων



        



     Δημοτικό  Κλειστό Γυμναστήριο
 
         Το Δημοτικό  Κλειστό Γυμναστήριο αθλοπαιδιών, εμβαδού κατόψεως 1680 τετραγωνικών μέτρων,  κατασκευάστηκε τη διετία 1984-86  στο τέρμα της οδού Κατσιμίδου,  στο οικόπεδο των παλαιών δημοτικών σφαγείων (εμβαδού 4000 τετρ, μέτρων περίπου), που έπαψαν να λειτουργούν στις αρχές της δεκαετίας του 1980 και απορροφήθηκαν  από τα λειτουργούντα τότε σφαγεία της Ελληνικής Βιομηχανίας Κρέατος (ΕΛΒΙΚ) στα Μεγάλα Καλύβια. 
            Οι βασικοί λόγοι που επελέγη τότε ο χώρος αυτός είναι:  
   
        Α)  η γειτνίαση προς το Εθνικό Στάδιο Τρικάλων,   

        Β)  η γειτνίαση  προς το Β  Γυμνάσιο- Λύκειο και το παρακείμενο Δημοτικό Σχολείο,            
        Γ)  η λειτουργία  σε κοντινή απόσταση της ΣΜΥ,
        Δ)  η υποστηρικτική δυνατότητα που θα παρείχε προς τις σχολικές μονάδες και τις στρατιωτικές μονάδες,    
        Ε) η άμεση διαθεσιμότητα του ακινήτου από πλευράς Δήμου και 
        ΣΤ)  η αντικατάστασης μιας κατά το μάλλον ρυπογόνου χρήσης με άλλη ευχάριστη και υγιεινή.
           Το νέο κλειστό γυμναστήριο ως συμπληρωματικό έργο  και  έργο συνοδείας θα  ολοκλήρωνε  έτσι έναν μεγάλο και  πλήρη πόλο αθλητισμού πέριξ του Εθνικού Σταδίου,  κατ αντιδιαστολή  προς τον  υπάρχοντα και λειτουργούντα ανάλογο  στην περιοχή Μπάρας (Κλειστό Γυμναστήριο αθλοπαιδιών, Κολυμβητήριο, υπαίθρια γήπεδα κλπ).  
          Αργότερα  θα αναπτυχθεί και το Αθλητικό Κέντρο Πυργετού-Αμπελοκήπων στη θέση Βαρκό Πυργετού  και έτσι τα τρία αυτά βασικά  αθλητικά κέντρα της πόλης  θα αποτελέσουν τις κορυφές μεγάλου τριγώνου και θα συγκεντρώσουν το μεγαλύτερο μέρος των αθλητικών δραστηριοτήτων της περιοχής μας.                      Το έργο εκτελέστηκε τη διετία 1984-86 από την Κοινοπραξία  "Ιωάννης Παντελής- Νίκη  Κονιδάρη- ΑΦΟΙ  ΤΟΥΛΙΑΤΟΙ- ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ  ΕΠΕ"  με το σύστημα μελέτη – κατασκευή.          
      Η σύμβαση υπεγράφη στις 5 Απριλίου  1984  μεταξύ του Δημάρχου Αθανασίου Τριγώνη  και των εργοληπτών.          
      Επιβλέποντες μηχανικοί ορίστηκαν οι:   Κουκούσης Αθανάσιος αρχιτέκτονας,  Σιούτα Νίκη πολιτικός μηχανικός,   Μουστακίδης Αντώνιος  Μηχανολόγος-Ηλεκτρολόγος μηχανικός         
   Παρατίθενται  ιστορικά και κατατοπιστικά πληροφοριακά στοιχεία  και ντοκουμέντα του έργου και της εργολαβίας από την έναρξη μέχρι το πέρας των εργασιών.





 


 










           Κατά πλάτος σχεδιαστική προοπτική τομή του γυμναστηρίου 


Δορυφορική λήψη μείζονος περιοχής   Αύγουστος 2007
        

ΔΗΜΟΣ ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ
Δ/ΝΣΗ ΤΕΧΝ. ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
ΕΡΓΟ: ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ(π.ΣΦΑΓΕΙΑ)

ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΟΥ


ΤΡΟΠΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ

ΜΕΛΕΤΗ-ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ

ΚΑΤ ΑΠΟΚΟΠΗ ΤΙΜΗΜΑ
ΠΟΣΟ ΣΥΜΒΑΣΗΣ

61.360.000  ΔΡΧ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΥΠΟΓΡΑΦΗΣ

9 ΑΠΡΙΛΙΟΥ  1984
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ ΕΝΑΡΞΗΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ

20  ΙΟΥΝΙΟΥ 1984
ΧΡΟΝΟΣ ΠΕΡΑΤΩΣΗΣ

30  ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1986
ΠΑΡΑΤΑΣΕΙΣ


ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ


ΦΟΡΕΑΣ  ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ  Ή ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ


ΚΩΔΙΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ


ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΤΙΚΟΙ  ΠΙΝΑΚΕΣ


ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΜΕΧΡΙ   

76.723.002  ΔΡΧ
ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΠΟΣΟ


ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ (ΠΟΣΟΣΤΟ)


ΑΝΑΔΟΧΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ-ΝΙΚΗ ΚΟΝΙΔΑΡΗ-ΑΦΟΙ ΤΟΥΛΙΑΤΟΙ-ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΕΠΕ
ΕΠΙΒΛΕΠΟΝΤΕΣ

ΚΟΥΚΟΥΣΗΣ ΑΘ ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ- ΣΙΟΥΤΑ ΝΙΚΗ ΠΟΛ.ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ- ΜΟΥΣΤΑΚΙΔΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΗΧΑΝ - ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ
ΒΟΗΘΟΙ ΕΠΙΒΛΕΠΟΝΤΩΝ


ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΑΔΕΙΑ 481/25-7-1985
Τ.Π.- Π.Ε    ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ ΤΡΚΑΛΩΝ

       Τα αθλητικά έργα έγιναν τότε με τις ευλογίες του Περιφερειάρχη Γιάννη Πανούτσου..
   ....η ολυμπιάδα  έγινε αργότερα.

     Εφημερίδα ΕΡΕΥΝΑ 5-2-1988



           ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΚΑΤ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ  ΤΟΥ ΚΛΕΙΣΤΟΥ        ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟΥ,  ΠΡΟΣΘΗΚΗ  ΝΕΑΣ  ΚΕΡΚΙΔΑΣ  ΚΑΙ  ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ  ΚΑΘΙΣΜΑΤΩΝ   ΑΠΟ  ΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΚΟ  ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ  ΤΟΥ  ΔΗΜΟΥ     ΤΟ  ΕΤΟΣ  2009



               Αθλητικό κέντρο Πυργετού-Αμπελοκήπων

         Το χωροταξικό σχέδιο του Αθλητικού Κέντρου Πυργετού – Αμπελοκήπων στη θέση " Βαρκό  Πυργετού" 
    Το πρώτο έργο ανετέθη κατόπιν διαγωνισμού στην εργοληπτική εταιρία Χρ. Σιαφαρίκας  με ημερομηνία ανάθεσης 27-5-1992 και ποσό σύμβασης 157.120.679 δραχμές.  
Το έργο εκτελέστηκε από τον Μιχάλη Ταμήλο πολιτικό μηχανικό –εργολήπτη.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ ΑΠΟΠΕΡΑΤΩΜΕΝΩΝ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ





" ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑ 2004 " 
Συμπλήρωση και
ανακαίνιση αθλητικών εγκαταστάσεων Δημοτικού σταδίου Τρικάλων  












Κατασκευή ποδηλατοδρομίου ΤΕΦΑΑ στο συνοικισμό Καρυές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου