Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014

ΔΩΡΟΘΕΑ ΣΧΟΛΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ-ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ

 

    πρελούντιο

    Στην πορεία της ανθρώπινης ιστορίας και διανόησης η δημιουργική σκέψη  είναι η πρωταρχική και κυρίαρχη ουσία της εξέλιξης.
   Μέσα στα πυκνά και μαύρα σκοτάδια ακόμη και της πιο μακρόχρονης  σκλαβιάς  έμεινε  ένα φώς ζωντανό και ανέσπερο που δεν μπορεί να το αλώσει και να το σβήσει κανένας δυνάστης.
   Είναι το πύρινο, ανυπότακτο,  άσβηστο  και αδούλωτο  πνεύμα των Μουσών.
 (Εννέα 9 μυθικές θεότητες, προστάτιδες της πνευματικής δημιουργίας).

   Την εστία  αυτού του πνεύματος, στην ευλογημένη πόλη των Τρικάλων, φρόντισε να οικοδομήσει αριστοτεχνικά ο μακαριστός ιεράρχης Δωρόθεος Σχολάριος, υπό σκληρό και τυραννικό  καθεστώς καταπίεσης και  δουλείας,  πιστεύοντας ακράδαντα, σαν τον Ρήγα και τον Κοραή,  ότι μέσω της  γόνιμης καλλιέργειας της παιδείας και του πολιτισμού ανοίγει διάπλατα  και γίνεται ευκολοδιάβατος   ο δρόμος της ελευθερίας. 

 
      

      ΔΩΡΟΘΕΑ ΣΧΟΛΗ – ΕΣΤΙΑ ΜΟΥΣΩΝ

          
        Εστία  Μουσών  για την ανέγερση της οποίας ο Δωρόθεος Σχολάριος διέθεσε 150  χρυσές λίρες.   Η θεμελίωση της Δωροθέας Σχολής έγινε την  17-10-1875  πριν από την απελευθέρωση της πόλης.     Κατ  αυτήν τον πανηγυρικόν εξεφώνησε ο εξαίρετος ιεράρχης Κωνστάντιος Β΄ ο μετέπειτα Φαναριοφαρσάλων.  ( Ιστορικά σύμμικτα  Τρικάλων του Δ.Τ.Παπαζήση  περιοδικό του  ΕΜΟΤ  ΜΕΤΕΩΡΑ 1979  τεύχος 8 παράρτημα)     
        Χαρακτηρίστηκε ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο με την Υ.Α.ΔΙΛΑΠ/Γ/623/13205/18-3-91  ΦΕΚ 233/Β/18-4-91 

   Ανακαίνιση κτιρίου από το Δήμο Τρικκαίων τα έτη 1991-2

Την ομάδα μελέτης από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου αποτελούσαν οι:      Φανή Τσαπάλα-Βαρδούλη  Αρχιτέκτων
                                  Γιάννα Παπαδογιάννη   Αρχιτέκτων
                                  Γιώργος Γιαννούσης   Αρχιτέκτων
                                  Γιώργος Χύτας      Πολιτικός Μηχανικός
                                 Αντώνης Μουστακίδης  Ηλ-Μηχ/γος Μηχ-κος 


         Παρατίθεται απόσπασμα από την τεχνική μελέτη του έργου και η τεχνική έκθεση των επεμβάσεων  στο κτήριο για την ανακαίνιση, αποκατάσταση και συντήρηση του οικοδομήματος και στην ίδια μελέτη συμπεριλαμβάνονται και οι εργασίες στον περιβάλλοντα χώρο μέχρι και στους όμορους  αύλειους χώρους και πλατείες των εκκλησιών Αγίου Νικολάου και Φανερωμένης.                                                                                       Η έγκριση των όρων διακήρυξης για την δημοπράτηση του έργου "ΔΩΡΟΘΕΑ ΣΧΟΛΗ"  έγινε με την 227/90 Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου (παρατίθεται κατωτέρω),  η δημοπρασία έγινε την 22/2/91 και ανάδοχος  κατασκευαστής του έργου  αναδείχθηκε  η κοινοπραξία των εργοληπτών   Μιλτιάδη Μπάτζιου  και  Νικολάου Μακρή με ποσοστό εκπτώσεως 42,35% επί των τιμών του τιμολογίου της μελέτης.          Το συμφωνητικό υπεγράφη  στις   16  Απριλίου   1991  μεταξύ του Δημάρχου Κωνσταντίνου Παπαστεργίου και των εργοληπτών  (παρατίθεται κατωτέρω).                                           Το κτήριο χρησιμοποιήθηκε έκτοτε ως χώρος πολλαπλών χρήσεων,  πινακοθήκης,  δημοτικής Φιλαρμονικής  κλπ.





 
 





















 Φωτογραφίες κατά το στάδιο των εργασιών






αύλειος χώρος εκκλησίας Αγίου Νικολάου




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου