Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014

Άλσος Προφήτη Ηλία

                    


πρελούντιο
         Ο πέτρινος και γυμνός λόφος του προφήτη Ηλία φάνταζε απόκοσμα, ως κρανίου τόπος  στα βόρεια της πόλης και έδειχνε την έλλειψη και την πενία της αισθητικής και του περιβάλλοντος.
        Το ποιητικό  και δημιουργικό μυαλό προβληματίστηκε, λειτούργησε και επινόησε το δέον γενέσθαι. 
       Από τότε το δασωμένο άλσος ως πνεύμονας πρασίνου, υγείας, ομορφιάς και αναζωογόνησης,  λειτουργεί πλέον βιοκλιματικά στον γειτνιάζοντο  προσκείμενο χώρο και προστατεύει το μικροκλίμα της ευρύτερης περιοχής
       Αν οι αποψιλώσεις έφεραν την επανάσταση στη γεωργία, οι δενδροφυτεύσεις και αναδασώσεις αναπληρώνουν την διαταραγμένη αειφορία του συστήματος και αποκαθιστούν ουσιαστικά την ισορροπία του φυσικού  περιβάλλοντος.
      Τα άλση και τα πάρκα είναι επιθυμητές και ωραίες οάσεις πρασίνου, δροσιάς και αναψυχής, που απαλύνουν την ζωή και μαλακώνουν τις αισθήσεις,  ως αντίδοτα  απέναντι στο σκληρό και ψυχρό αστικό και δομημένο περιβάλλον.
       Όλες οι ανθρώπινες ηλικίες  είναι άρρηκτα δεμένες με τη φύση και αποζητούν  ευχάριστα και με κάθε τρόπο προσέγγιση, επαφή και δράσεις μέσα σε οργανωμένα και διαμορφωμένα περιβαλλοντικά σύνολα και περιοχές πρασίνου κοντά και μέσα στα αστικά κέντρα.
            …..εκεί που συνυπάρχουν η πανίδα και η χλωρίδα, ο απέραντος και ανοιχτός ορίζοντας,  ο οξυγονωμένος δροσερός και καθαρός αέρας, 
            .....εκεί που μαγεύει η ομορφιά και η αρμονία των φυσικών υπάρξεων, τα χρώματα και τα αρώματα των φυτών και των λουλουδιών, οι ευχάριστες συναυλίες, το κελάηδημα   και το βουητό των  πολύχρωμων ήχων και  τόνων, των ζώων και των πτηνών,
          .......εκεί στη φυσική κοινότητα και στο ζωολογικό κήπο, στα καταφύγια και στις φωλιές  προστασίας  και  αναπαραγωγής του φυτικού και ζωικού βασιλείου και του θεάματος των  νερών, των  λιμνών  και των  πιδάκων…...
               Όλα αυτά τα οραματίστηκε εύστοχα εδώ,  ένας ευφυής,  θεόπνευστος και θεοδόσιος δήμαρχος, προπολεμικά και  χάρισε το αειθαλές αυτό  στεφάνωμα, το πολύτιμο και παραδεισένιο αυτό άλσος στην πόλη και στις επερχόμενες  γενιές. 








 Το άλσος του προφήτη Ηλία έχει έκταση 240 στρέμματα και ο χώρος του βυζαντινού Κάστρου 40 στρέμματα, κατά την  αποτύπωση του Δασαρχείου Τρικάλων του έτους 2003.
Ανήκει κατά κυριότητα στο Υπουργείο Γεωργίας και παραχωρήθηκε με πρωτόκολλο παραχώρησης κατά χρήση στο Δήμο Τρικκαίων  από την   1η   Μαρτίου 2004.
Ο ναός του προφήτη Ηλία άρχισε να κατασκευάζεται το 1896 και αποπερατώθηκε το 1912, η αναδάσωση του άλσους ήταν πρωτοποριακή ιδέα και άριστη εφαρμογή και εκτέλεση του  δημάρχου  Θεοδοσοπούλου Θεοδόσιου και έγινε το 1936,              η εγκατάσταση του ζωολογικού κήπου έγινε το Σεπτέμβριο του 1980, η παιδική χαρά τοποθετήθηκε το 1981,   η πέτρινη βρύση έγινε το 1981,  το τουριστικό περίπτερο κατασκευάστηκε το 1983-84, στη θέση Ντάπια, στο μεγαλύτερο υψόμετρο του λόφου (180 μέτρα),  παραπλεύρως υπάρχουσας   υδατοδεξαμενής χωρητικότητας 3000  κυβικών μέτρων.  
Ισοδύναμη συμπληρωματική υδατοδεξαμενή, του δικτύου υδρεύσεως  έγινε και το 1992 .
Το τουριστικό περίπτερο λειτούργησε με μεγάλη επιτυχία ως αναψυκτήριο-κέντρο διασκέδασης επί μία εικοσαετία περίπου (1984-2004).
Σήμερα στεγάζεται εκεί το κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης Τρικάλων-Περτουλίου  της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Τρικάλων.




                       Από την εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ της 18ης Μαρτίου 1912


                Απόσπασμα από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της πόλης



  
Πανοπτική φωτογραφία της εκκλησίας της Αγίας Μαρίνας και του άλσους του Πρ. Ηλία τα πρώτα χρόνια δεντροφύτευσης της περιοχής.
 

 και λίγα χρόνια αργότερα ιδού η ομιλούσα εικόνα
 
 Κατατοπιστικό είναι το παρακάτω έγγραφο του Δασαρχείου Τρικάλων προς το Υπουργείο Γεωργίας το έτος 1975   σχετικό με την εικόνα και την  κατάσταση των εγκαταστάσεων του άλσους και του χώρου του Κάστρου.




         
  

   Καλλιτεχνική κρήνη στη μνήμη Λάκη Κυριακού   έτος 1981


Τουριστικό Περίπτερο


        Το 1983 ο Νομάρχης Γιάννης Πανούτσος   υιοθέτησε και αποφάσισε να υλοποιήση  την πρωτοποριακή ιδέα κατασκευής δημοτικού τουριστικού περιπτέρου στο άλσος του Προφήτη Ηλία  και ζήτησε τη συνδρομή μου για τον καθορισμό της θέσης. 
         Σε αυτοψία στο άλσος, μαζί με τον Αντιδήμαρχο Γιάννη Μίγκα,  το πλέον περίοπτο σημείο ήταν αυτό της Ντάπιας, παρά την χαμηλή εντύπωση της αδιαμόρφωτης  εικόνας που παρουσίαζε τότε,  και αυτό χωρίς πολλές διατυπώσεις τους υπέδειξα και αυτό χωρίς πολλές περιστροφές έγινε αποδεκτό.  
         Την αρχιτεκτονική μελέτη του κτιρίου εκπόνησε η αρχιτέκτων της Νομαρχίας Χαρά Βεβεκλή-Γιαννούση.  Οι λοιπές μελέτες και τα διαδικαστικά δικαιολογητικά για την έκδοση της οικοδομικής άδειας καταρτίστηκαν και συμπληρώθηκαν από τις υπηρεσίες της Νομαρχίας Τρικάλων.
         Την εκτέλεση του έργου ανέλαβε ο Δήμος Τρικκαίων ,  με το προσφιλές τότε σύστημα της αυτεπιστασίας με προσωπικό, συνεργεία και μηχανήματα του δήμου,  και υπεύθυνος κατασκευαστής και επιβλέπων ορίστηκε ο υπάλληλος του Δήμου, Γιάννης Οικονόμου πολιτικός υπομηχανικός.                   Ο Δήμος διαμόρφωσε και τον περιβάλλοντα χώρο της αυλής  του περιπτέρου με πλακόστρωτα, αναλημματικούς τοίχους, προσβάσεις επικοινωνίας, πράσινο, φωτιστικά κλπ.















Άλσος Προφήτη Ηλία-Ζωολογικός Κήπος
                                                      
             Εφημερίδα ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ 14-9-1980




           Το έτος 2002 ο Δήμος ανέθεσε την σύνταξη  μελέτης των λόφων βορείων περιοχών και ανάπλασης του άλσους στην κοινοπραξία του  μελετητικού γραφείου του Δασολόγου- περιβαλλοντολόγου Νικολάου Χλύκα και συνεργατών.                 Παρατίθενται παρακάτω αποσπασματικά  οι σκοποί και στόχοι της  πρότασης ανάπλασης και το τεχνικό αντικείμενο.




      

Πρωτόκολλο παραχώρησης στο Δήμο Τρικκαίων




Το 2006 στα πλαίσια του προγράμματος ΘΗΣΕΑΣ του ΥΠΕΣΔΔΑ  εκτελέστηκε το έργο:  ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΖΩΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΗΠΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ προϋπολογισμού 456.000 Ευρώ με ανάδοχο εκτελεστή την κοινοπραξία ΚΑΤΣΙΑΒΑΣ ΧΡΙΣΤΟΣ – ΝΑΤΣΗΣ ΚΩΝ. Ο.Ε.      
         Στοιχεία της εργολαβίας και των συντελεστών του έργου παρατίθενται στο παρακάτω τεχνικό δελτίο.
 




  Εγκαταστάσεις εμπλουτισμού του ζωολογικού κήπου το 2008







  




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου