Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014

ΛΟΙΠΕΣ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΕΙΣ-ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ-ΣΥΝΤΗΡΗΣΕΙΣ


Αυγέρειο ίδρυμα στην πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου χτισμένο το 1887
Ανακαίνιση - συντήρηση με πρωτοβουλία του ιδρύματοςΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΚΤΗΡΙΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ
ΣΤΗ  ΣΥΝΟΙΚΙΑ  ΜΠΑΡΑ επί της οδού Πλαστήρα.
 
 Πρώτη επέμβαση συντηρήσεων έγινε το 1978 και πλήρης ανακαίνιση και αναδιαρρύθμιση του κτηρίου έγινε το 1988.
  Εφημερίδα ΤΡΙΚΑΛΙΝΑ ΝΕΑ 11-6-1977                     Κλινική Αντωνίου (Α  ΚΑΠΗ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ)         Ο αείμνηστος Αριστοτέλης Α. Αντωνίου,  διακεκριμένος συμπολίτης ιατρός,  κληροδότησε στο Δήμο Τρικκαίων,  δια διαθήκης του  δημοσιευθείσης το έτος 1979,  την ιδιόκτητη διώροφη με υπόγειο  κλινική  επί της οδού Ομήρου εμβαδού 200 τετραγωνικών μέτρων,  προς το σκοπό ιδρύσεως φιλανθρωπικού ή άλλου ευαγούς  ιδρύματος.  
      Ο δήμος  ανακαίνισε και αναδιαρρύθμισε το κτήριο τα έτη 1984-5,  εγκατέστησε εκεί και λειτουργεί έκτοτε ωφέλιμα και αποδοτικά το πρώτο  ΚΑΠΗ του Δήμου Τρικκαίων.

Το πρώτο ΚΑΠΗ του Δήμου      Εφημερίδα ΕΡΕΥΝΑ 8-5-1985
 Ανακαίνιση και ανάδειξη παραδοσιακού κτηρίου ιδρύματος  Λεωνίδα Μακρή στη γωνία των οδών Θεμιστοκλέους και Αρ.Παππά, με δαπάνες του ιδρύματος,  τα έτη 1988-89.  Παραχωρήθηκε στο σύλλογο  ατόμων με ειδικές ανάγκες  Η   ΕΛΠΙΔΑ.  

Κτηριακές εγκαταστάσεις ΑΓΡΕΞ  στην Αγία Μονή – Αμπελάκια

         1.    Ανακατασκευές, συντηρήσεις και επανάχρηση  υπαρχόντων παλαιών κτηρίων. 

         2.     Ανακαίνιση και αναδιαρρύθμιση δυτικής πτέρυγας  κτηρίου ΑΓΡΕΞ στη συνοικία Αγία Μονή-Αμπελάκια και μετατροπή σε μουσείο πινάκων ζωγραφικής  Δημήτρη και Λέγκως Κατσικογιάννη   το έτος 1998Πελέκειο νεοκλασικό οικοδόμημα  στην πλατεία Μακαρίου. 

 
        Με πρωτοβουλία του Δήμου και με τη συνδρομή και επίβλεψη των τεχνικών υπηρεσιών  ενισχύθηκε το κτήριο στατικά και  ανακαινίσθηκε αρχιτεκτονικά  το έτος 1998.
         Η ευφυής ιδέα  ενοποίησης και αξιοποίησης  των παρακείμενων  ελεύθερων  χώρων την εποχή εκείνη και η πεζοδρόμηση  και ανάπλαση των πλατειών και των γύρω δρόμων  κατά τα έτη  2007-8 ήταν ένας άλλος σημαντικός πολεοδομικός μετασχηματισμός που δημιούργησε εντυπωσιακό σύνολο υψηλών προδιαγραφών ποιότητας ζωής στο κέντρο της πόλης.  
         Το Πελέκειο κτήριο κυριαρχεί, επιβάλλεται και δεσπόζει στον περιβάλλοντα  χώρο.   Σήμερα  στεγάζει υπηρεσίες του Δήμου.               
ΚΑΠΗ  περιοχής όπισθεν Στρατώνων (επί της οδού Πατουλιάς)  

Εντυπωσιακή ανακαίνιση άχρηστου και  εγκαταλελειμμένου παλαιού κτίσματος και επωφελής  επανάχρηση. 
Η ανακατασκευή του κτηρίου και η ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου  και της πλατείας έγινε το 1999-2000 από τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου με το σύστημα της αυτεπιστασίας.
Επιτελεί έκτοτε  χρήσιμη και αποδοτική λειτουργία και αποτελεί το  κόσμημα της συνοικίας.

 Σιδηροδρομικός Σταθμός


            Το καλαίσθητο  και  γραφικότατο  κτήριο  του Σιδηροδρομικού Σταθμού Τρικάλων οριοθετεί το τέρμα της οδού Ασκληπιού (πρώην οδός Σιδηροδρόμου)   και δεσπόζει στον άξονά της .  
         Αποκαταστάθηκε αισθητικά και ανακαινίστηκε  αριστοτεχνικά το  έτος 2000  με πιστώσεις και εργολαβίες του  ΟΣΕ  και του Ταμείου Συνοχής της  Ε.Ε.
           Ο Σιδηροδρομικός Σταθμός σε σκίτσα του γραφίστα Δημήτρη Τσιγάρα
 

Τα παρακάτω στοιχεία έχουν ληφθεί από έκθεση του Μουσείου φωτογραφίας Καλαμαριάς   και του  Π.Ο. Δήμου Τρικκαίων  στο χώρο του τεμένους Οσμάν Σαχ  το έτος 2004
 
    Χρονολογίες λειτουργίας κλάδων Θεσσαλικών ΣιδηροδρόμωνΤοπογραφικό απόσπασμα του χώρου του Σιδηροδρομικού Σταθμού Τρικάλων από το σχέδιο απαλλοτρίωσης της Γαλλικής τεχνικής αποστολής για την κατασκευή των Θεσσαλικών Σιδηροδρόμων κατά τα έτη 1884-1886.


   Πύργος Ωρολογίου –Κάστρο ( εκτενής περιγραφή σε ειδική σελίδα)
ΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗ
            Παρεμβάσεις προστασίας, βελτίωσης και ανάδειξης κτηρίων και κοινοχρήστων χώρων υποβαθμισμένης περιοχής Αγ. Οικουμενίου  (Σεισμόπληκτα) (Πρόγραμμα από το Γ   Κ Π Σ  2004) συνολικού προϋπολογισμού 4 εκατ. Ευρώ περίπου.

Ανακατασκευή,  ανάδειξη και αξιοποίηση κτισμάτων συνοικίας παρά την Εθνική οδό


Εργασίες οδοποιίας και ασφαλτόστρωση κεντρικού δρόμου συνοικίας
    
          
        
             ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ, ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ, ΚΑΤΑ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ  ΧΡΟΝΙΚΑΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ,  ΠΑΛΑΙΩΝ  ΚΑΙ  ΕΓΚΑΤΑΛΕΛΕΙΜΜΕΝΩΝ  ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ: 
            ΛΟΓΓΑΚΙΟΥ(1921),    ΡΙΖΑΡΙΟΥ (μία αίθουσα το 1907-προσθήκη 1930- προσθήκη 1957),   ΠΥΡΓΟΥ (1925),   ΚΟΥΤΣΟΜΥΛΙΩΝ (1929),  ΛΕΠΤΟΚΑΡΥΑΣ (1956), ΚΑΙ  ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ  ΤΟΥΣ  ΣΕ  ΤΟΠΙΚΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΧΡΗΣΕΩΝ.


Παλαιό  Δημοτικό Σχολείο Πύργου.  Ανακατασκευάστηκε το 2003 σε κέντρο πολλαπλών χρήσεων του συνοικισμού και το 2005  δύο αίθουσες διετέθησαν για το Νηπιαγωγείο του Συνοικισμού.
        Καστρακίδειο  νεοκλασικό διώροφο οικοδόμημα επί της οδού   Καποδιστρίου εμβαδού 200 τετραγωνικών μέτρων.
           Με αρχιτεκτονικές επεμβάσεις ανακαινίσθηκε εξωτερικά και αναδιαρρυθμίστηκε εσωτερικά από τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου κατά τα έτη 2000-05. 
           Παλαιότερα λειτούργησε ως οικοτροφείο της Ιεράς  Μητρόπολης στην οποία και κατά κυριότητα ανήκει.
           Σήμερα στεγάζει το Αθλητικό Μουσείο της πόλης.

                                                      Πρόσοψη στην οδό Καποδιστρίου


Κάτοψη ισογείου και ορόφου4ο Δημοτικό Σχολείο στο Βαρούσι.

          Το πέτρινο κτήριο του σχολείου ανεγέρθηκε το 1874,  με πρωτοβουλία του επισκόπου Κωνσταντίου  και λειτούργησε το 1887 κατ αρχήν ως Γυμνάσιο.   Αποτελεί  αντιπροσωπευτικό δείγμα δημόσιου κτηρίου της τελευταίας περιόδου της Τουρκοκρατίας στην περιοχή της Θεσσαλίας.
          Ανακατασκευάστηκε με συγχρηματοδότηση και συναρμοδιότητα  δράσεων Δήμου-Νομαρχίας, με μελέτη και επίβλεψη των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου  και με  έτη ανακατασκευής  2007-8.
          Έγινε διατήρηση  και  συντήρηση του παραδοσιακού κελύφους του υπάρχοντος κτηρίου, ενίσχυση του φέροντος οργανισμού, ανακαίνιση και ανακατασκευή  εσωτερικών κύριων και βοηθητικών χώρων και λειτουργική αξιοποίηση. 

   ( Παρατίθενται κατωτέρω στοιχεία της εργολαβίας και των συντελεστών του έργου)ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ – ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ  ΤΟΥ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΚΤΗΡΙΟΥ ΤΟΥ Ε  ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ  ΕΠΙ  ΤΗΣ  ΟΔΟΥ ΜΑΥΡΟΚΟΡΔΑΤΟΥ  ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ.
ΕΡΓΟΛΑΒΙΑ ΤΗΣ  ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ  ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΑΠΟ ΔΗΜΟ  ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ.


    Απόσπασμα από την πινακίδα του σχεδίου πόλης του έτους 1937 όπου αποτυπώνεται η κάτοψη του Σχολείου το οποίο είχε ανεγερθεί το έτος 1932 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Βασιλείου Κουρεμένου.   Είναι υπερυψωμένο ισόγειο και έχει επιφάνεια 65,6 χ 12 =787,20 τετραγωνικά μέτρα.


               
 Ανακαίνιση Ε  Δημ. Σχολείου στην οδό Μαυροκορδάτου   Φωτο 20 Ιουλίου 2010

Ανακαίνιση   Ε  Δημοτικού Σχολείου στην οδό Μαυροκορδάτου.  Αγιασμός και εγκαίνια     Φωτο 20 Σεπτεμβρίου 2010Δικαστικό Μέγαρο
(παλαιά και νέα Δικαστήρια)

 Παλαιοί τούρκικοι στρατώνες και από το 1924 Δικαστήρια Τρικάλων          
 Νέο Δικαστικό Μέγαρο

           Συμπράττουσες υπηρεσίες κατασκευής του έργου:   Νομαρχιακή  Αυτοδιοίκηση Τρικάλων (Ν.Α.Τ.) και  ΤΑΧΔΙΚ  (ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Α.Ε.). 
       Τα έτη 1994-95 έγινε η  αναπαλαίωση του υπάρχοντος διώροφου πέτρινου κτηρίου  και η νέα πολυώροφη πτέρυγα  τα έτη  2004-08.

             Απόλυτα επιτυχής  πολεοδομικός  και αρχιτεκτονικός   συνδυασμός στο ίδιο οικοδομικό τετράγωνο,  ανακαίνισης υπάρχοντος διωρόφου πέτρινου παραδοσιακού κτηρίου και κατασκευής νέου πολυορόφου μοντέρνου οικοδομήματος.

              Για την εκτέλεση του έργου προκηρύχτηκε από την Ν. Α. Τρικάλων  Πανελλήνιος Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός. Έργο: ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ       
Στοιχεία εργολαβίας :
Προϋπολογισμός έργου :    15.222.000 Ευρώ
Ανάδοχος : Κοινοπραξία  "ΚΛΜ Α Ε - ΤΕΔΡΑ Α Τ Ε "
Υπογραφή Συμβάσεως :    5-2-2004
Βεβαίωση περαίωσης :    27-2-2009 
Επιβλέποντες Μηχανικοί : Χαρά Βεβεκλή Αρχιτέκτων
                                              Κυριακή Κοτσαμπάση Αρχιτέκτων
                                              Αθανάσιος Τρίγκας Πολ. Μηχ.
                                              Χρήστος Χούνος Ηλ- Μηχ/γος

               Η νέα πτέρυγα  εγκαινιάστηκε το 2008 από τον συντοπίτη Υπουργό Δικαιοσύνης Σωτήρη Χατζηγάκη. 

             Στα παρακάτω τεχνικά σχέδια και πινακίδα φαίνονται οι κατόψεις χώρων και οι χωροθετήσεις  των κτηρίων στο οικοδομικό τετράγωνο  όπως  φαίνονται επίσης οι δημόσιοι φορείς,  οι ομάδες μελέτης και οι επιβλέποντες μηχανικοί του έργου.
   
        
Κάτοψη κτηρίων παλαιών και νέων δικαστηρίων, πλατείας  και περιβάλλοντος χώρου 
 οικ.τετραγώνου.

παλαιά και νέα κτήρια δικαστηρίων


                             Εναντιόμορφα οικοδομήματα:                               Παλαιά Δικαστήρια  αποκατάσταση-διατήρηση παραδοσιακού και Λ.Α.Φ.Τ. ανακαινισμένη από ΥΠΕΘΑ


ΑΠΟΘΗΚΕΣ (ΚΥΔΕΠ)  ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ ΕΝΑΝΤΙ  Α  ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟΥ

                   Μίσθωση από το Δήμο και ανακατασκευή εγκαταλελειμμένου κτηρίου αποθηκών αγροτικών προϊόντων ΚΥΔΕΠ  έναντι Α Νεκροταφείου και νέα λειτουργική και ωφέλιμη επανάχρηση χώρων.     (Δημιουργία πολυχώρου  για   6ο ΚΑΠΗ,   Εγκαταστάσεις  Τεχνικού Ελέγχου  e- Trikala,  Σχολείο δεύτερης Ευκαιρίας κλπ.)  κατά τα έτη 2005-07.      


ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΕΑΣ ΣΤΟ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ

                      Μίσθωση από το Δήμο και ανακατασκευή  εγκαταλελειμμένων αποθηκών αγροτικών προϊόντων   ΕΑΣ   στο Σιδηροδρομικό Σταθμό και μετατροπή τους  σε πολιτιστικό πολυχώρο,  με πιστώσεις του προγράμματος ΘΗΣΕΑΣ τα έτη 2006-08

                                          Πριν
                                                                                                              μετά


Κτήρια Στρατώνων 5ου Συντάγματος Πεζικού επί της οδού Λαρίσης (ΣΜΥ).  
  

            Κατασκευάστηκαν πριν από τους Βαλκανικούς πολέμους  τα έτη 1909-11 επί πρωθυπουργίας Ελευθερίου Βενιζέλου λόγω της στρατηγικής θέσης της πόλης των Τρικάλων στις τότε σχεδιαζόμενες πολεμικές επιχειρήσεις.
           Από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, έγινε στις αρχές της  δεκαετίας του 2000,  συντήρηση και αισθητική ανάδειξη των εντυπωσιακών παραδοσιακών δίδυμων πέτρινων κτηρίων          (20χ80=1600 τετρ. μέτρα έκαστο) και της περίφραξης επί της οδού Λαρίσης.   
           Κατασκευάστηκαν την ίδια χρονική περίοδο  νέα μοντέρνα  κτήρια,  στην προσαρτηθείσα   στη σχολή (ΣΜΥ)  δημοτική έκταση των 13 στρεμμάτων (λόγω αμοιβαίας ανταλλαγής εκτάσεων με το Δήμο Τρικκαίων)  και έγινε συνολική βελτίωση του χώρου της σχολής, του Διοικητηρίου  και των λοιπών εγκαταστάσεων.  

                  Ο μηχανικός Γεώργιος Δημ. Σκαμπαρίνας  (1876-1928) εκπόνησε τις μελέτες  για τους Στρατώνες, τα Δικαστήρια και τη Στρατιωτική Λέσχη Αξιωματικών.(Η ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΤΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ    ΚΩΣΤΑΣ  Γ. ΜΠΑΡΟΥΤΑΣ σελίδα 37)

 


Το νεοκλασικό  κτήριο της Αγροτικής Τραπέζης (νυν Τράπεζα Πειραιώς) επί της οδού Ασκληπιού ανεγερθέν το 1939 και  ανακαινισθέν  κατά τα έτη 1997-98.

          Ανακατασκευή παραδοσιακού κτηρίου τράπεζας ALPHA BANK επί της οδού Ηρώων Αλβανικού Μετώπου στο εμπορικό κέντρο της πόλης τα έτη  1996-97, κατά τις υποδείξεις του Δήμου ώστε να αποτελέσει οδηγό-πιλότο αποκατάστασης-αναπαλαίωσης για τα κτήρια του εμπορικού κέντρου.


              Ανάλογη περίπτωση αρχιτεκτονικού ύφους και  ανάδειξης παραδοσιακού κτηρίου  αποτελεί η Attica Bank στον ίδιο δρόμο.             Εντυπωσιακό τριόροφο κτήριο ΟΤΕ ΤΡΙΚΑΛΩΝ  επί της οδού 25ης Μαρτίου εμβαδού 200 τ.μ. κατασκευασθέν, επί παραχωρηθέντος, υπό του Δήμου,  τμήματος της ομώνυμης πλατείας, το έτος 1951-2  και ανακαινισθέν το έτος 2000.                     Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΓΝΩΜΗ 11-6-1959


 ΠΑΛΑΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΗΛΕΩΝ

            Το πρώτο, εντυπωσιακό  και ονομαστό Γυμνάσιο Θηλέων Τρικάλων που κτίστηκε το 1960-62  στην περιοχή Τρανά Μνήματα στο οικοδομικό τετράγωνο  που  περικλείεται  από τις οδούς Κωλέττη-Βαλαωρίτου-Κανάρη-Ιάσονος.  
           Ανακαινίσθηκε τα έτη  2009-10.
           Λειτούργησε αρχικά ως Γυμνάσιο θηλέων και εν συνεχεία ως μικτό  3ο Γυμνάσιο-Λύκειο μέχρι το 2005 και τελευταία λειτουργεί ως  3ο και 9ο Γυμνάσια


Εφ. ΕΡΕΥΝΑ  21 – 4 – 1962


    Πρόσφατες φωτογραφίες του Γυμνασίου (φωτο 2010)
ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΑ ΚΤΗΡΙΑ  (ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ)

Πανελλήνιο:  στην πλατεία Ρήγα Φερραίου. 
    Ανεγέρθηκε την περίοδο 1910-14  σε σχέδια του αρχιτέκτονα Τσιράγγελου και στατική μελέτη του Γεωργίου Σκαμπαρίνα.
    Ανακατασκευάστηκε και ανακαινίσθηκε   στο τέλος της δεκαετίας του 1990 σε μελέτη του αρχιτέκτονα Αποστόλου Κατσιαφλιάνη.   
     Ανεκτίμητο και σπάνιο αισθητικό στοιχείο στο κέντρο της πόλης με μεγάλη, πολυετή και πολύπλευρη  ιστορία για την πόλη.
Διατηρητέο κτήριο  Πίνδος,  
                     Ασκληπιού και Απόλλωνος  γωνία  ανεγερθέν περί το 1910 και ανακαινισθέν το έτος  2005  υπό την επίβλεψη του τρικαλινού αρχιτέκτονα μηχανικού Θωμά Δασκάλου.
            Ανεκτίμητο και σπάνιο αρχιτεκτονικό  κόσμημα που με την αισθητική  και τη λειτουργία του σημάδεψε  τη ζωή και την  ιστορία της πόλης.
                 Ανακατασκευές και αναπλάσεις παραδοσιακών κτηρίων στην αναζωογονημένη με θεσμικές και αστικές δημοτικές και ιδιωτικές παρεμβάσεις, εντυπωσιακή περιοχή "Μανάβικα" στο κέντρο της πόλης.
                   Ο αστικός μετασχηματισμός και η ανάδειξη της ξεχασμένης και υποβαθμισμένης αυτής περιοχής αποτελεί την μεγαλύτερη  αποκάλυψη των τελευταίων είκοσι χρόνων για το κέντρο των Τρικάλων.

       Διατηρητέο Νακόπουλου-Μπάρδα στην οδό Βύρωνος  χτισμένο στα τέλη του 19ου αιώνα.
 

Αρχοντικό Τσανάκα, Ασκληπιού και Κορωνίδος  γωνία. Εντυπωσιακό κτήριο που  ανεγέρθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα και ανακαινίστηκε στις αρχές του 2000.
                Αποτελεί αξιόλογο και αντιπροσωπευτικό δείγμα όψιμης νεοκλασικής αρχιτεκτονικής των αρχών του 20ου αιώνα. Είναι διώροφο με κάτοψη σχήματος Γ,  με συνεχή εξώστη στην μία όψη, με μαρμάρινα φουρούσια και περίτεχνη σιδεριά, απομίμηση γωνιολίθων στο επίχρισμα, κλασικιστικά πλαίσια και θριγκό. Κτιριακό συγκρότημα κέντρου ιστορίας και πολιτισμού Κλιάφα.
Κατασκευάστηκε το 1926 ως ψυγείο-παγοποιείο και εργοστάσιο αεριούχων ποτών.    Ανακαινίστηκε περί το 2000  και αναδιαρρυθμίστηκε   με δαπάνη της εταιρείας. Λειτουργεί με επιτυχία ως μουσείο και κέντρο ιστορίας και πολιτισμού.


το χτες και το σήμεραΑρχοντικό Ζουρνατζή κομψότατη κατοικία επί της οδού Σαράφη με χρονολογία κατασκευής 1890.      Παρουσιάζει όλα τα μορφολογικά στοιχεία του νεοκλασικισμού στις όψεις του. Στο εσωτερικό του κτηρίου υπάρχει πλούσιος ζωγραφικός διάκοσμος στις οροφές αλλά και στα δάπεδα.


 
    Απόσπασμα από το  βιβλίο  εν Τρικάλοις του Θύμιου Λώλη


Τοιχογραφία
χαρακτηριστική τοιχογραφία στα  *μανάβικα*  στο πρόγραμμα της αισθητικής των τυφλών επιφανειών των οικοδομημάτων (συνεργασία Δήμου Τρικκαίων και Δήμου Λυών της Γαλλίας το 2005)


Προτάσεις Δήμου για τα μνημεία πολιτισμού της πόλης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου