Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014

Άρθρα-Ομιλίες-Εισηγήσεις



        ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΤΗΡΙΟΣ ΛΟΓΟΣ  ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΥ ΤΟ 1982








Ανάγνωση

      Δεν θα στεναχωρήσω τον κ. Δήμαρχο με φιλοφρονήσεις που τόσο δεν συμπαθεί. Εξ άλλου και την πιο εντυπωσιακή την έκανε κοινοτυπία. Ίσως και γι' αυτό να δυσανασχετεί και να λέει προσφυώς ότι εκείνο που τον τρομάζει και τον φοβίζει περισσότερο είναι η επιτυχία !

     Υπάρχουν στιγμές στη ζωή, που ορισμένοι άνθρωποι διαπιστώνουν, ότι δεν ανήκουν αποκλειστικά στον εαυτό τους. Αυτό γίνεται συνήθως όταν η σιωπηλή συμφωνία των αρετών, των γνώσεων και της εμπειρίας, τους αφαιρεί κάθε περιττή ιδιοτέλεια και τους μετασχηματίζει σε φορείς ιδεών και μοντέλα αναδιοτελούς προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο.

Οι επιλογές αυτές για χαρισματικά άτομα γίνονται πολύ νωρίς και μπορούμε να πούμε απερίφραστα, πως η αλήθεια αυτή βρίσκει μια από τις ιδανικότερες εκφράσεις της στο πρόσωπο του κ. Παπαστεργίου, που με πλήρη ωριμότητα και βαθιά γνώση των προβλημάτων της τοπικής αυτοδιοίκησης γενικά και της πόλης ειδικότερα , εκλέχτηκε Δήμαρχος σε νεαρή ηλικία, αφού εν τω μεταξύ είχε γαλουχηθεί στη Δημοτική ιδέα και σαν Δημομηχανικός και σαν Δημοτικός Σύμβουλος.

 Μια εξελικτική και ανοδική πορεία που κορυφώθηκε, με την οκταετή διακονία των δημοτικών υποθέσεων, τους αγώνες για το ανέβασμα του θεσμού της αυτοδιοίκησης σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο και τέλος με ένα πληθωρικό, πολύπλευρο και παραγωγικό έργο που σκοπό είχε να ανεβάσει την πολιτιστική στάθμη και την ποιότητα ζωής των κατοίκων  αυτών.

       Όλα αυτά σε μια δύσκολη και ρέουσα εποχή που ωστόσο δεν στάθηκε ικανή να δαμάσει τον δημιουργικό οίστρο, που αποτελεί την δυναμική προέκταση και ενεργό παρουσία κάθε ισχυρής προσωπικότητας.     

Στην σφαιρική αυτή προσπάθεια του, πιστεύουμε ότι συμβάλλαμε και εμείς οι δημοτικοί υπάλληλοι στο πόστο που ο καθένας ήταν ταγμένος να υπηρετεί. Ιδιαίτερα το τεχνικό προσωπικό που επωμίσθηκε το βάρος να υλοποιήσει ένα πολύμορφο και πολυσχιδές έργο.

     Αν πίσω από κάθε μεγάλη επιτυχία βρίσκεται ένας αφανής ήρωας τον τίτλο αυτό στην περίπτωση μας δικαιούται η κα Παπαστεργίου.

      Όλα τα πράγματα όμως έχουν ένα χρονικό τέλος.

   Ωστόσο μεταξύ του κου Παπαστεργίου και των κοινών υποθέσεων υπάρχει αμφιμονοσήμαντη αντιστοιχία και έτσι είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι δεν θα αποτελεί πλέον μόνο ένα διδακτικό παρελθόν, αλλά θα εξακολουθήσει από την θέση των νέων επιλογών του να αγωνίζεται για το καλό αυτής της πόλης.

                                                               29/12/1982                                                      
                                 Κων/νος Ε. Κατσαρός   Πολ. Μηχ/κός Δημομηχανικός.




      Αποχαιρετιστήριος λόγος κατά την αποχώρηση του Δημάρχου Αθανασίου Τριγώνη το 1990.


                        Κε  Δήμαρχε

            Ανάμικτα συναισθήματα μας διακατέχουν τον τελευταίο καιρό, λόγω των συντελουμένων αλλαγών, οι οποίες σαν φυσική νομοτέλεια του περιβάλλοντος κόσμου, προεκτείνονται μέχρι το κέντρο του ιδεολογικού ιστού,  δονούν τον ψυχικό μας κόσμο και αποτελούν αφετηρίες αναδρομών. Σαν λογικοί άνθρωποι, ταγμένοι σε καθαρά λογικές διαδικασίες, πρέπει να προτάξουμε τους λογικούς συνειρμούς.


             Αυτό έγινε στην μεγάλη οκταετή συνεργασία μας. Σταθήκαμε πλάι σας, σας υποστηρίξαμε και υπηρετήσαμε μαζί τον κοινό σκοπό.  Μια συνεργασία άμεση, καθημερινή, συνεχής.


             Συνεργασία που ξεκινά από τον Δήμο, σαν συνθετική δημοκρατική και πολιτειακή έννοια, και διαθλάται στα επί μέρους συγκεκριμένα έργα υποδομής για την ανάπτυξη των ανθρώπινων δραστηριοτήτων.


        Μια συνεργασία που στόχευε στην βελτίωση των συνθηκών και της ποιότητας ζωής των κατοίκων αυτής της προνομιούχου πόλης.


             Γιατί πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν κενά και επιφυλάξεις στη διαχρονική εξέλιξη της πόλης.


             Και πρώτοι εμείς, με πλήρη συνείδηση της αποστολής μας, βοηθάμε με όλες μας τις δυνάμεις τον Δήμαρχο, υπηρετώντας ανώτερο σκοπό.


             Κύριε Δήμαρχε, πολλά πήραμε από σας και πιστεύουμε επίσης ότι πολλά σας δώσαμε. Ο χρόνος και η αντικειμενική θεώρηση θα δείξει αυτά τα μεγέθη.


             Θέλουμε να πιστεύουμε ότι συνεισφέραμε το μέγιστο δυνατό. Είναι ένα πραγματικό γεγονός που πιστοποιείται από το τεράστιο έργο που ιδιαίτερα σαν τεχνική υπηρεσία υλοποιήσαμε και που συνιστά αντανάκλαση ακούραστης συλλογικής επιστημονικής προσπάθειας και τεχνικού μόχθου.


         Μπορεί σε πολλά, κατά την άσκηση των δραστηριοτήτων, να διαφωνούσαμε. Καθοριστική δεν ήταν η διαφωνία αλλά η τελική συμφωνία και σύγκλιση στη βάση ενός τελεολογικού σκοπού.


             Έρχεται η ώρα όμως που πρέπει να ξεχάσουμε την υπηρεσιακή  δεοντολογία και να προσεγγίσουμε την ανθρώπινη διάσταση.

             Μια διάσταση που σαφώς λειτουργεί και πρέπει να λειτουργεί καταλυτικά στους μοχλούς και τα γρανάζια της παραγωγικής διαδικασίας.



                 Καλούμεθα σήμερα να σας αποχαιρετήσουμε.



             Αποχαιρετούμε με αγάπη και θλίψη τον άνθρωπο που επι οκτώ συμπυκνωμένα χρόνια μοιραστήκαμε τις χαρές και τις λύπες της δύσκολης διαχείρισης και διακονίας των δημοτικών υποθέσεων.


             Από την ιδιάζουσα θέση μου, σαν Δημομηχανικός, είχα την τύχη και την ατυχία μαζί τις περισσότερες των υποθέσεων να τις αντιμετωπίζουμε από κοινού.


        Γι αυτό μπορώ να μιλήσω καλλίτερα από τον οποιονδήποτε για την διαλεκτικότητα, την μόρφωση, την δεκτικότητα, την ωριμότητα και τον  οραματισμό σας, στοιχεία που συνθέτουν την προσωπικότητά σας και  χαρακτήριζαν την τοπική και υπερτοπική εικόνα του Δήμου μας.


             Η ιστορία ωστόσο συνεχίζεται. Η λαϊκή ετυμηγορία επιβεβαίωσε την αναγκαιότητα και την δύναμη των αλλαγών.


             Από την νέα σας θέση πιστεύουμε και ελπίζουμε ότι θα συνεχίσετε να αγωνίζεσθε για το καλό της πόλης.


             Σε σας, στην συζυγό σας και στους πολιτικούς συνεργάτες σας κ.κ. Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους ευχόμαστε υγείαν, ευτυχίαν και κάθε ατομική και οικογενειακή προκοπή.



         ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ  1990


                            Κώστας Κατσαρός  Πολιτικός Μηχανικός - Διευθυντής Τ.Υ.





Η ανανέωση της πόλης των Τρικάλων
                
                     Τα Τρίκαλα απέκτησαν το πρώτο πολεοδομικό σχέδιο το έτος 1885, τέσσερα
μόλις χρόνια μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλίας από τον Τουρκικό ζυγό. Ήταν ένα σπουδαίο ρυμοτομικό και πολεοδομικό σχέδιο, που αν λάβουμε υπόψη την οικονομική, κοινωνική, μορφωτική και ιστορική κατάσταση της εποχής εκείνης, μπορούμε να διαπιστώσουμε πολύ εύκολα κάτω από πόσο αντίξοες συνθήκες προέκυψε ένα τόσο εμπνευσμένο σχέδιο, που αποτέλεσε το πρόπλασμα για την κατοπινή δημιουργία και σωστή εξέλιξη της πόλης μας.
     Το δεύτερο πολεοδομικό σχέδιο της πόλης έγινε το έτος 1937, τρία χρόνια πριν από το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Αποτελούσε επέκταση του παλιού σχεδίου αλλά και τροποποίησή του, προς το δυσμενέστερο, σε πολλά σημεία.
     Κατά το έτος 1957 έγιναν περιορισμένες επεκτάσεις σχεδίου προς τα νοτιοανατολικά τμήματα της πόλης.
       Το τελευταίο πολεοδομικό σχέδιο έγινε μέσα στα πλαίσια της Επιχείρησης Πολεοδομικής Ανασυγκρότησης (ΕΠΑ) 1983-84, σε εφαρμογή του περίφημου οικιστικού Νόμου 1337/83, με λεπτομερείς επιστημονικές μελέτες αρχιτεκτόνων - πολεοδόμων, με συμμετοχικές διαδικασίες φορέων και πολιτών και η οποία ΕΠΑ, χάρη στην ευελιξία και τις απλοποιητικές διατάξεις του παραπάνω νόμου, ολοκληρώνεται σχεδιαγραμματικά πολύ σύντομα.

        Χρονικά διαπιστώνουμε ότι κάθε πενήντα (50) περίπου χρόνια συμβαίνει και μια μεγάλη πολεοδομική αλλαγή στο σχέδιο της πόλης μας. Στατιστικά θα πρέπει να περιμένουμε κατά το έτος 2040 νέα αλλαγή των πολεοδομικών δεδομένων. Αυτό σημαίνει ότι μια φορά στη ζωή του ο κάθε ενεργός πολίτης μπορεί να παρέμβει στη διαμόρφωση της πόλης του. Επομένως ο πολεοδομικός σχεδιασμός με την ολοκλήρωση και αποπεράτωση των έργων υποδομής που προβλέπονται, σχεδόν αποβλέπει στην ικανοποίηση των αναγκών της δεύτερης γενεάς.

         Πέρα όμως από τον πρωτογενή γεωμετρικό και σχεδιαγραμματικό ιστό της πόλης, που έχει ανελαστικό χαρακτήρα, μια πόλη συντίθεται και έχει ζωντανά και αναπτυσσόμενα στοιχεία, που μεταλλάσσονται σε πολύ συντομότερα χρονικά διαστήματα.
           Καταρχήν οι λειτουργίες της πόλης, η αυξομείωση των δραστηριοτήτων, ο εμπλουτισμός των πάρκων, οι διαμορφώσεις των ποταμών, οι προϋποθέσεις απασχόλησης, οι υποδομές παιδείας, πολιτισμού, αθλητισμού, πρόνοιας, αναψυχής, παρουσιάζουν κινητικότητα μέσα στην προσεγγίσιμη χωροχρονική διαδικασία.
          Η αναζωογόνηση υποβαθμισμένων αστικών περιοχών δίδει την δυνατότητα να τονωθούν εκείνες οι περιβαλλοντικές συνθήκες, που θα δημιουργήσουν τις απαραίτητες  προϋποθέσεις για τον κοινωνικό και πολιτισμικό μετασχηματισμό των δυναμικών συστατικών στοιχείων των περιοχών αυτών΄.
       Αναφέρεται επίσης στο πράσινο βιβλίο της ΕΟΚ για το αστικό περιβάλλον, ότι η διαδικασία ανάπλασης και βελτίωσης περιοχών, με ιδιαίτερη βαρύτητα στα ιστορικά κέντρα των πόλεων που βεβηλώθηκαν από την εισχώρηση ανώνυμων κουτιών  ίδιας μορφής σε όλες τις χώρες, αφορά πέρα από την οικολογία, την αρχιτεκτονική αυτή καθ’ εαυτή. Η επαναφορά της αρμονίας με το παλαιό σημαίνει πολλά περισσότερα από την απομίμηση επιφανειακών τυπολογικών στοιχείων. Απαιτεί σεβασμό θεμελιωδών παραδόσεων στην επιλογή των υλικών, ποικιλομορφία κτιρίων και πολύ - λειτουργικότητα. Η απλή υποδιαίρεση σε ζώνες πρέπει να αντικατασταθεί από την ανάπτυξη της πόλης με βάση ένα σχέδιο που θα διασφαλίζει νέα ποιότητα κοινωνικής και οικονομικής ζωής.
      Τα βασικά στοιχεία ταυτότητας μιας πόλης είναι μεν ανέγγιχτα σημεία αναφοράς μνημειακού χαρακτήρα, μπορεί όμως πολλά από αυτά να μετατραπούν από απρόσωπα υπνωτήρια σε οργανικά στοιχεία και μέρη της πόλης και να αποδώσουν περισσότερο στο κοινό σε ένα επίπεδο παραγωγής πολιτισμού και αστικών λειτουργιών.
       Οι πόλεις επομένως διαθέτουν αρκετά στοιχεία πλαστικότητας ώστε να μπορούν να ανανεωθούν. Ένα από τα σημαντικότερα ίσως είναι η αλλαγή της κυριότητας και της χρήσης Δημοσίων ακινήτων, ακινήτων Νομ. Προσώπων και ιδιωτικών ακινήτων που έχουν διαπιστωμένη αρχιτεκτονική αξία από μορφολογικής, πολιτιστικής, ιστορικής και λειτουργικής πλευράς για την πόλη, αξία η οποία διαχρονικά τα <<αποσυνδέει>> από τον βασικό ιδιοκτήτη τους και τα συνδέει με την κοιτίδα πόλη τους, την οποία κοσμούν πλέον και προβάλλουν.
           Παρά το γεγονός ότι υπάρχει πάντα πολύπλευρη και άρρηκτη σχέση μεταξύ κτήματος και κτήτορος, είναι δυνατό υπό ορισμένες προϋποθέσεις να έχουμε μεταβολή της κυριότητος. Τα πράγματα είναι πιο δύσκολα για τα ελληνικά δεδομένα, γιατί εδώ η αίσθηση της ιδιοκτησίας, δικαιολογημένα η όχι, είναι ιδιαίτερα διογκωμένη (π.χ. φόνοι για κτηματικές διαφορές δεν νομίζω ότι υπάρχουν σε άλλες πολιτισμένες χώρες), και από την αντίπερα όχθη η αξιοπιστία της  πολιτείας στις υποχρεώσεις της απέναντι στις δεσμεύσεις ιδιοκτησιών των πολιτών ιδιαίτερα κλονισμένη.
      Έχουμε επομένως απόλυτα νοητή σύγκρουση συμφερόντων. Για να ξεπεραστεί στο μέτρο του επιθυμητού η διάσταση που υπάρχει πρέπει να οικοδομηθεί η αμοιβαία εμπιστοσύνη και να γίνει κατανοητή η αμφίδρομη ωφέλεια για τα συμβαλλόμενα μέρη. Μια ωφέλεια που εκκινεί από την ισότιμη ή ισάξια ανταλλαγή (μεταφραζόμενη σε οικονομικό αποτέλεσμα, σε αναδασμό γης, ή σε μεταφορά συντελεστή δόμησης) και φθάνει μέχρι την γενναιοδωρία και την υστεροφημία.

      Ήδη βρισκόμαστε σε μια ομαλά μεταβαλλόμενη διαδικασία αλλαγών του πολεοδομικού προφίλ της πόλης μας. Θα αναφέρω μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα για να φανεί το επίπεδο και το βάθος των αλλαγών που έχουν συντελεστεί τα τελευταία χρόνια, είτε με πρωτοβουλία των Δημοτικών αρχών, είτε από προσωπικές πρωτοβουλίες και γενναιοδωρίες προωθημένων συμπολιτών.
1.   Παρεχωρήθη στο Δήμο, δωρεάν κατά το ήμισυ και αγοράστηκε κατά το έτερο ήμισυ, έναντι συμβολικού τιμήματος, από την Επιτροπή Ανταλλαξίμων, το νεοκλασικό κτίριο της πρώην Εφορίας στην οδό Γαριβάλδη, μετετράπη σε Δημοτική Πινακοθήκη και Λαογραφικό Μουσείο και Λειτουργεί υπό τη νέα του Πολιτιστική χρήση από δεκαετίας και πλέον.
2.   Με διαθήκη του αείμνηστου Γιάννη Ματσόπουλου παρεχωρήθη στο Δήμο το κτιριακό συγκρότημα και ο περιβάλλων χώρος του κυλινδρόμυλου και μετατρέπεται ήδη σε πάρκο ο περιβάλλων χώρος, σε μουσείο και συνεδριακό κέντρο ο τετραώροφος κυλινδρόμυλος και σε ψυχαγωγικό και εμπορικό κέντρο γειτονιάς τα προσκτίσματα του μύλου, μεταλλάσσοντας και ανανεώνοντας εντελώς το χαρακτήρα του τοπίου και τον τρόπο ζωής της περιοχής. (Χαρακτηριστική περίπτωση γενναιοδωρίας και υστεροφημίας του ευεργέτη).
3.   Με διαθήκη του αείμνηστου Αριστοτέλη Αντωνίου παρεχωρήθη στο Δήμο η κλινική του στην οδό Ομήρου, που μετετράπη σε Κέντρο Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ), παρέχοντας νόημα ζωής και ανανέωση στην Τρίτη ηλικία και άλλη πολεοδομική οντότητα στην πόλη. (Χαρακτηριστική περίπτωση γενναιοδωρίας και υστεροφημίας του ευεργέτη).
4.   Έπαψαν να λειτουργούν και απομακρύνθηκαν τα δημοτικά σφαγεία από το τέρμα της οδού Κατσιμήδου (όλοι θυμόμαστε πόσα προβλήματα καθαριότητας και λειτουργίας υπήρχαν) και στην θέση τους ανεγέρθηκε το θαυμάσιο κλειστό δημοτικό γυμναστήριο, αναζωογονώντας πολεοδομικά και λειτουργικά την περιοχή.
5.   Έγινε ανταλλαγή μεταξύ Δήμου και δημοτικού σχολείου Ριζαριού και τα 56 στρέμματα που ήσαν όπισθεν του πάρκου Αγίου Γεωργίου στο Ριζαριό συνενώθηκαν με τα υπόλοιπα 20 του πάρκου και έτσι το μέν πάρκο έγινε 76 στρέμματα με άριστες προϋποθέσεις ανάπτυξης σε ένα σύγχρονο αθλητικό πάρκο, το Δε σχολείο του Ριζαριού πήρε αντίστοιχη έκταση στους κοινόχρηστους χώρους του συνοικισμού. (Περίπτωση ισότιμης και ισάξιας ανταλλαγής με ικανοποίηση αμοιβαίων συμφερόντων).
6.   Έγινε παραχώρηση από το Υπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας άχρηστων καταστημάτων στην περιοχή Σεισμόπληκτων και ήδη έχει δημιουργηθεί εκεί μια κυψέλη πρόνοιας. (Βρεφονηπιακός Σταθμός και δεύτερο ΚΑΠΗ).
7.   Αγοράστηκαν τα 5.5 στρέμματα της ιδιοκτησίας Κοέν και λοιπών συνιδιοκτητών στην περιοχή Περιβολάκι και αποτελούν σήμερα μαζί με τα υπόλοιπα   5.5 στρέμματα του Δήμου χρήσιμη και ωφέλιμη έκταση για κάθε χρήση.
8.   Ανακαινίσθηκε και μετατρέπεται σε Μουσείο το παραδοσιακό κτίριο της Δωροθέας Σχολής, που κατά καιρούς εξυπηρέτησε πέρα από την πρωτογενή χρήση του και άλλες κοινωνικές και εκπαιδευτικές λειτουργίες.

        Υπάρχουν και άλλες μικρές ή μεγάλες αλλαγές (όχι όλες θετικές π.χ. κατεδάφιση της παραδοσιακής αγοράς, απώλεια χώρου έμπροσθεν Δημαρχείου, κατεδάφιση ωραιότατων κτιρίων ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού κάλλους) που χάραξαν καθοριστικά την πολεοδομική μορφή και την ποιότητα αυτής της πόλης. Δεν θα αναφερθώ στην ανανέωση που επιφέρουν στην όψη και τη λειτουργία της πόλης οι επεμβάσεις και τα εκτελούμενα έργα (πρόγραμμα πεζοδρομήσεων, κυκλοφοριακά και εξωραϊστικά έργα, πρόγραμμα σχολικής στέγης και αθλητισμού, αναπλάσεις συνοικιών και άλλα έργα υποδομών), γιατί αυτό θεωρείται αυτονόητο όταν οι επιλογές είναι μελετημένες και σωστές και μέσα από γενικά πολεοδομικά σχέδια ανάπτυξης.
          Αν θέλουμε να συνεχιστεί και να επιτύχει αυτό το πνεύμα της ανανέωσης του πολεοδομικού ιστού και της μορφής της πόλης μας, πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά. Αρκετά βρίσκονται εν εξελίξει, αλλά πρέπει γρήγορα να δρομολογηθούν. Όλα μπορεί να συζητηθούν σε ένα πνεύμα αμοιβαιότητας υπό την σκέπη του κοινωνικού συμφέροντος που ενδιαφέρει όλους τους πολίτες.
n Αποτελεί απαράδεκτο φαινόμενο οι φυλακές να βρίσκονται στο κέντρο της πόλης. Απαράδεκτο για τους πολίτες αυτής της πόλης, απαράδεκτο και για τους σωφρονιζόμενους. Πρέπει να γίνουν οι καινούργιες φυλακές στην περιοχή Μπαλκούρας, όπου ο Δήμος παραχώρησε έκταση 80 στρεμμάτων, πράγμα το οποίο αποτελεί την αναγκαία και ικανή συνθήκη και όρο του συμβολαίου ανταλλαγής μεταξύ Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δήμου, για να αποδοθεί το ακίνητο των σημερινών φυλακών για την χρήση και πολιτιστική αξιοποίηση από το Δήμο.
n Σε καλό δρόμο βρίσκεται η ανταλλαγή του οικοπέδου και κτιρίου του ΙΚΑ επί της οδού Ασκληπιού με το οικόπεδο του Δήμου επί της οδού Ομήρου, ώστε ο μεν Δήμος να αποκτήσει ακίνητο πολλαπλών χρήσεων σε βασική αρτηρία της πόλης, το Δε ΙΚΑ να ανεγείρει κτίριο σύγχρονων προδιαγραφών διοίκησης και περίθαλψης για τους ασφαλισμένους και εργαζόμενους της πόλης. (Χαρακτηριστικό παράδειγμα βιωσιμότητας της αρχής της αμοιβαιότητας).
n Νομίζω ότι το επιτυχημένο μοντέλο της κοινής συνεργασίας και των αποτελεσμάτων που προοιωνίζονται με το ΙΚΑ θα πρέπει να υιοθετήσει και η Αγροτική Τράπεζα. Η πρόταση του Δήμου για ανταλλαγή με ίσους όρους είναι αμοιβαία λυσιτελής και αφού πρώτα προσεχτεί ιδιαίτερα και με την απαραίτητη ευρύτητα πνεύματος, και εκτιμηθούν θεατά και αθέατα εκατέρωθεν οφέλη, ελπίζουμε ότι θα ευδοκιμήσει. Η Αγροτική Τράπεζα προφανώς έχει την οικονομική δυνατότητα, και εκτιμούμε ότι πρέπει να έχει και τη βούληση, να κατασκευάσει σύγχρονο και μεγάλο κατάστημα που το ζητά και το δικαιούται η αγροτική δύναμη της πόλης μας και της περιοχής μας.
n Έχει γίνει κατανοητό στη διοίκηση του ΚΤΕΛ ότι πρέπει να γίνει ένα χρονοδιάγραμμα απομάκρυνσης των εγκαταστάσεων από την συμβολή των οδών Όθωνος και Γαριβάλδη, γιατί προφανώς δεν ταιριάζει μια τόσο οχλούσα κυκλοφοριακά λειτουργία  να βρίσκεται στο κέντρο της πόλης. Όλα τα ΚΤΕΛ έχουν τις εγκαταστάσεις τους και λειτουργούν σε λογική απόσταση από το κέντρο της πόλης. Μέσα από την αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου πιστεύω πως πρέπει να ικανοποιηθεί η ανάγκη εξεύρεσης του χώρου του νέου υπεραστικού σταθμού αυτοκινήτων με προτίμηση τη γειτνίαση με περιφερειακούς δακτυλίους.
n Σε διαδικαστική εξέλιξη βρίσκεται και το θέμα της ανταλλαγής του στρατοπέδου Παπαστάθη. Συναρτάται με την πολεοδομική μελέτη και τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα της περιοχής όπισθεν Στρατώνων, (Κεραμαργιών) και την ολοκλήρωση των πράξεων εφαρμογής, ώστε να επεκταθεί ανατολικά η Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών και να απελευθερωθεί το στρατόπεδο Παπαστάθη, όπου κατά τους υφιστάμενους σήμερα σχεδιασμούς προβλέπεται να ανεγερθεί το Διοικητήριο της πόλης. Ένα αρκετά σύνθετο παζλ μετασχηματισμών, όπου εμπλέκονται οι Στρατιωτικοί, το Δημόσιο και ο Δήμος.

       Υπάρχει ακόμη καιρός να διατηρήσουμε μερικά απτά δείγματα αρχιτεκτονικής κληρονομιάς και να κρατήσουμε τα σημεία αναφοράς του πολιτιστικού, κοινωνικού και οικονομικού χαρακτήρα και του ρόλου που διαδραμάτισε αυτή η πόλη στην απώτερη και πρόσφατη ιστορία                                                                
             Το μοντέλο ανάπτυξης της τελευταίας εικοσιπενταετίας αποσκοπούσε στη βίαιη λύση του στεγαστικού προβλήματος και μόνο, και δεν προσπάθησε να εντάξει το στοιχειώδες αυτό θέμα στο σχεδιασμό του ευρύτερου ανθρωπογενούς περιβάλλοντος και των συνθηκών διαβίωσης. Δεν σεβάστηκε τις μνήμες και ισοπέδωσε τα πάντα στο βωμό της σκοπιμότητας και του κέρδους.               
         Νομίζω είναι χρέος μας να διαφυλάξουμε αντί οιουδήποτε τιμήματος και κόστους την αρχιτεκτονική μας κληρονομιά πριν είναι πολύ αργά. Μπορεί να υπάρξουν ρεαλιστικές προτάσεις και κοινά αποδεκτές λύσεις αγοράς ή ανταλλαγής των κτισμάτων, που έχουν κηρυχτεί διατηρητέα με αποφάσεις του Υπουργείου Πολιτισμού. Πρέπει σύντομα να γίνουν κάποια βήματα και να υπάρξει κάποια προσέγγιση και συγκερασμός απόψεων. Ο δρόμος είναι ανοικτός.                   
            Πέρα από τα επίγεια δείγματα του τοπικού πολιτισμού μας πρέπει να αποκαλυφθούν όσα με ιερότητα κρύβει στα σπλάχνα της από πολλούς αιώνες η Τρικαλινή γή, για την ιστορική επιβεβαίωση και την τουριστική αξιοποίηση των πολύτιμων ευρημάτων.
n Διαπιστώνεται καθημερινά, με την συνεχιζόμενη οικοδόμηση της πόλης, υπερβολική συγκέντρωση πληθυσμού στη ζώνη υψηλού συντελεστή δομήσεως και αρχίζουν παράλληλά να φαίνονται τα παρελκόμενα προβλήματα του υπερσυγκεντρωτισμού (άσχημες συνθήκες διαβίωσης, έλλειψη χώρων κοινωνικού εξοπλισμού, έλλειψη χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων, συσσώρευση μαθητών σε νηπιαγωγεία, σχολεία και γυμνάσια).                     Αν, όπως τεκμηριωμένα διαπιστώνεται και ευρέως διατυμπανίζεται, η ποιότητα ζωής μιας πόλης είναι αντιστρόφως ανάλογη με τον πολυσύνθετο αριθμό που λέγεται συντελεστής δομήσεως, τότε δεν μένει παρά να σκεφτούμε με την απλότητα και τη σιγουριά των μαθηματικών πράξεων.

              Όσο  και αν είναι δύσκολο να είναι κανείς αντικειμενικός μέσα από τα  δρώμενα μιας πόλης, έχω τη βάσιμη πεποίθηση ότι η πόλη μας ουδέποτε έπαυσε να αναπτύσσεται και πάντα είχε επιλογές για το μέλλον διατηρώντας ζωντανό παλμό ανανέωσης σε όλα τα επίπεδα.
             Στόχος αυτού του πονήματος είναι να γίνουν απόλυτα αντιληπτές ορισμένες παράμετροι, να αποκαλυφθεί η βούληση και η διάθεση όλων των εμπλεκόμενων φορέων και να στηθεί το πλαίσιο στήριξης που θα βοηθήσει να επιτευχθούν με μεγαλύτερη ευκολία ορισμένα εγχειρήματα που είναι απαραίτητα για να βελτιωθεί η λειτουργία και το αισθητικό προφίλ της πόλης και να συνεχιστεί έτσι το πνεύμα και το γράμμα της αειφόρου ανανέωσης αυτής της πόλης.
                                         Κων/νος Ε. Κατσαρός  
 Δημοσιεύθηκε στον τοπικό τύπο στις 18-2-1993

υστερόγραφη προσθήκη:   από τα αιτήματα του άρθρου το μόνο που δεν πραγματοποιήθηκε και δυστυχώς και ανοήτως τορπιλίστηκε  ήταν η ανταλλαγή του κτηρίου της Αγροτικής Τράπεζας με άλλα δημοτικά ακίνητα προς το σκοπό επέκτασης του Δημαρχείου.   Κυριάρχησαν τότε μικροαστικές ιδιοκτησιακές αντιλήψεις πτωχών πνευμάτων που δεν μπορούσαν να δουν τα πράγματα συνολικότερα, βαθύτερα και μακρύτερα.


THE  MAKERS                    Του Κώστα Κατσαρού Δημομηχανικού

              Τα νέα ρεύματα στους χώρους της πολιτικής, της οικονομίας του πολιτισμού, των ιδεών και της καθημερινότητας,  διαμορφώνουν τάσεις που οριοθετούν σύνολα δράσεων και ομάδες ανθρώπων που κινούνται κατά συγκεκριμένο τρόπο. Χαρακτηριστικά δείγματα ομαδοποίησης είναι οι  καλούμενοι MAKERS.

Decision Makers

     Αποφάσεις. Οι τελικές κρίσεις περί του πρακτέου. Όλοι σε κάποιες απλές η καθοριστικές στιγμές παίρνουν αποφάσεις είτε σαν άτομα είτε σαν διακεκριμένα σύνολα. Αλίμονο σε εκείνους που δεν παίρνουν αποφάσεις. Σε επίπεδα διοίκησης οι αποφάσεις λαμβάνονται από θεσμοθετημένα όργανα.  Για να φθάσει το αρμόδιο όργανο στη λήψη κάποιας απόφασης λειτουργεί ένας μεγάλος και σύνθετος  μηχανισμός δράσης.
     Αναλύοντας συνοπτικά  τους όρους  οι   αποφάσεις λαμβάνονται στα διάφορα κέντρα  αφού προηγουμένως ομάδες συνεργατών, ειδικών συμβούλων (κυρίως τεχνοκρατών) κλπ.  καταλήγουν σε γνωματεύσεις και  εισηγήσεις προς συλλογικά όργανα( ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ) που λαμβάνουν τις τελικές αποφάσεις. Ένας  διαβαθμισμένος  μηχανισμός διοίκησης με πολλά εμπλεκόμενα μέρη  που διαμορφώνει το σύνολο των ειδικών και  το πλαίσιο λήψης αποφάσεων 
   Μια στελεχωμένη δομή πολλών  η λίγων ειδικοτήτων ανάλογα με το επίπεδο και την σημαντικότητα των αποφάσεων.
    Χώρος όπου  υπάρχει σύγκλιση ή και απόκλιση σκοπιμοτήτων, νομιμότητας, τεχνογνωσίας, οικονομίας και ενίοτε και παραοικονομίας.
     Όπου υπάρχει σαφώς  αμφίδρομη σχέση πολιτικού σχεδιασμού και επιδιωκόμενου πολιτικού και οικονομικού  αποτελέσματος.
   Τα παράγωγα της καλής και αρμονικής  μίξης πολιτικής και επιστήμης, ο χώρος της διαπλοκής και των συμφερόντων, αλλά και  ο χώρος σύγκρουσης και ρήξης των πολιτικών μεταξύ τους και με τους επιστήμονες.

  Opinion Makers

      Οι παράγοντες και τα αντίστοιχα μέσα μηνυμάτων  με τις θέσεις, προτάσεις ,κρίσεις και συγκρίσεις διαμορφώνουν την κοινή γνώμη.
        Τηλεόραση, ραδιοφωνικοί σταθμοί, εκδότες, δημοσιογράφοι, παρουσιαστές, ανταποκριτές, εφημερίδες, περιοδικά, διαδίκτυο,  διαφημίσεις  κλπ αποτελούν το σύνολο των μέσων διάπλασης και διαμόρφωσης της  κοινής γνώμης περί τα τεκταινόμενα και πολυεπίπεδα  γενικά δρώμενα.
       Οι προβαλλόμενες πολιτικές θέσεις, οι οικονομικές θεωρίες, οι    παγκόσμιες τάσεις και ρεύματα διαμορφώνουν καταστάσεις ανθρώπινης κοινωνικής η επαγγελματικής  συμπεριφοράς  που λαμβάνει   την αντίστοιχη δυναμική η και αποδυνάμωση με την πάροδο του  χρόνου.
        Μια τροφή που παρέχεται αφειδώς μασημένη η αμάσητη που την έχει ανάγκη η κοινωνία για να βγάζει τα δικά της συμπεράσματα και να ικανοποιεί τις δικές της ψυχοπνευματικές και βιωματικές  ανάγκες.
         Οι οπτικές γωνίες σύλληψης και παρουσίασης των ειδήσεων και των  γεγονότων, η έρευνα και αναζήτηση  της πάσης μορφής  πληροφορίας και δεδομένων,  η επεξεργασία και ανάλυσή  τους, συνιστούν επί μέρους στοιχεία ενημέρωσης,  δόμησης πολιτικών και οικονομικών  καταστάσεων,  διαμόρφωσης του πνεύματος  και της γνώμης της κοινωνίας. 
      Ένα τοπίο αρχικά ομιχλώδες που ξεκαθαρίζει σιγά  σιγά  και  που εμπεριέχει όλες τις εναλλασσόμενες παραμέτρους και μεταβλητές.
    Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι πάσης φύσεως σφυγμομετρήσεις οι οποίες ζητούν στατιστικά  τα αποτελέσματα της υπο διαμόρφωση  γνώμης της κοινωνίας η και επιστημονικά συμπεράσματα διαμορφωμένων ήδη καταστάσεων με βάση σταθερότυπα και αποκλίσεις.
       Με τις υπάρχουσες σήμερα δομές παραγωγής, ροής  και διακίνησης πληροφοριών ο καθένας δεν είναι απόλυτα χαλκεύς της γνώμης του ούτε απόλυτα σίγουρος για κάτι.                                                                

Dream Makers 

       Εδώ τα πράγματα διαφέρουν όπως και οι φορείς. Είναι το όνειρο, η δημιουργία και η παρουσίαση του ονείρου. Συνηθισμένες εκφράσεις ήταν όνειρο ζωής, το όνειρό μου, Το συναντάμε στο χώρο της πολιτικής( με την έννοια του οράματος), της οικονομίας, της παιδείας,  του πολιτισμού, της μουσικής, της ποίησης, του μυθιστορήματος, του αθλητισμού, του ανθρωπισμού, της καλλιτεχνικής  δημιουργίας.                    

       Όλα οι άνθρωποι έχουν όνειρα άλλοι μεγαλύτερα και άλλοι μικρότερα  όπως και οι διάφοροι σχηματισμοί ( πολιτικοί, οικονομικοί, εμπορικοί, αθλητικοί κλπ .)

       Η ίδια η ζωή δημιουργεί όνειρα. Άλλοι τα πετυχαίνουν, άλλοι τα εγκαταλείπουν στην πορεία και συμβιβάζονται με την καθημερινότητα.
           Συνήθως στα άτομα το όνειρο είναι αντιστρόφως ανάλογο προς την ηλικία και εξαρτάται πολλές φορές  από τις συνθήκες της ζωής.
          Είναι απωθημένο και καταπιεσμένο, ασαφές και ακαθόριστο στις μάζες οι οποίες ψάχνουν να βρούν ηγεσίες ονείρου. Ψάχνουν να βρούν τους μπροστάρηδες, τους αρχηγούς, τους οραματιστές να ασπασθούν τα μηνύματά τους  και να τους ακολουθήσουν.
        Διαβάζοντας ένα βιβλίο, ακούγοντας ένα ομιλητή, ακολουθώντας μια πορεία, βλέποντας μια ταινία ή μια θεατρική παράσταση, μελετώντας ποίηση ή ακούγοντας μουσική, παρακολουθώντας την προσπάθεια του αθλητή,   ή το έργο ενός διανοητή αρχιτέκτονα ή καλλιτέχνη, διαπιστώνεις ότι πίσω από όλα αυτά υπάρχει το βαθύτερο μήνυμα, ο στόχος, ή  το όνειρο και ο δημιουργός του ονείρου.  Υπάρχουν τα πρότυπα και τα ιδανικά που έλκουν και δημιουργούν τις διακαείς επιθυμίες. Οι άνθρωποι που οραματίζονται, συλλαμβάνουν, ανακαλύπτουν,  πραγματοποιούν και δείχνουν το δρόμο για τους πόθους και τα όνειρα και την βελτίωση της ζωής  των λοιπών ανθρώπων. Πρόοδος χωρίς όνειρα δεν νοείται.
           Αυτό που βλέπουν  και  φαντάζονται  αμβλύνει κάθε πρόκληση  και  τους  γεμίζει με ορμή και πάθος μέχρι  τη τελική δικαίωση και  προορισμό.
     Το όνειρο δαμάζει τις θυσίες και τις απογοητεύσεις και καταλύει κάθε έννοια συμβατικότητας.
         Χώρος δύσβατος, μοναχικός, αλλά και ελκυστικός και  απολαυστικός συνάμα. Χώρος ιδεαλιστικός πλούσιος σε αγώνες με μόχθο, επιμονή και υπομονή.
          Σε ποια κατηγορία ανήκετε΄ Τι σας συναρπάζει περισσότερο΄ Σε ποια ομάδα δράσης δραστηριοποιείσθε ή θα θέλατε να δράσετε΄ Παντού πρέπει να υπάρχει ένα όνειρο.

         Σημείωση:  Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα των Τρικάλων  ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ  την 29η Σεπτεμβρίου 2003


ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΛΗΨΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ ΓΕΝΙΚΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ

H  ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΤΣΑΡΟΥ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ
                   
        Κύριε Δήμαρχε,
       Κύριε Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου,
       Κυρίες και Κύριοι  Δημοτικοί Σύμβουλοι,

  Όταν πριν από τριάντα περίπου χρόνια (έτος 1975) πέρασα το πρώτο σκαλί του Δημαρχείου δεν γνώριζα ακριβώς που πήγαινα και που ανέβαινα.
Φαινότανε τότε σαν μια συνήθης επαγγελματική επιλογή μπροστά σε καλύτερες και αποδοτικότερες ενδεχομένως επιλογές της εποχής εκείνης.
 Δεν αντιλαμβανόμουνα ότι άνοιγα την πόρτα του ναού της αμεσότερης Δημοκρατίας και ότι ανελάμβανα ένα σημαντικό ρόλο υλοποίησης ευγενέστατου καθήκοντος προσφοράς και υπηρεσίας προς τους πολίτες μιας μεγάλης πόλης.
Με συλλογική προσπάθεια και με όλες τις δημοτικές αρχές πετύχαμε πολλά τόσο στον τομέα των έργων όσο και στον τομέα της πολεοδομίας.
Αναφέρω περιληπτικά:
● Κατασκευή Πνευματικού και Πολιτιστικού Κέντρου.
● Ανάδειξη συγκροτήματος Μύλου Ματσόπουλου.
● Κατασκευή περιφερειακού δακτυλίου.
● Διαμόρφωση εισόδου πόλης από Καλαμπάκα.
● Κατασκευή έργων ύδρευσης - αποχέτευσης και βιολογικού καθαρισμού.
● Κατασκευή Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων.
● Έργα ανάπλασης πλατειών και πάρκων.
● Έργα πεζοδρομήσεων οδών της πόλης.
● Έργα κυκλοφοριακών παρεμβάσεων και πάρκινγκ.
● Αναπλάσεις και διαμορφώσεις ποταμών Ληθαίου και Αγιαμονιώτη.
● Έργα διατήρησης αρχιτεκτονικής και ιστορικής κληρονομιάς (Κουρσούμ Τζαμί, νεοκλασικά, διατηρητέα).
● Αθλητικές εγκαταστάσεις στην πόλη και στους συνοικισμούς,  και πολλά άλλα.
      
Στον τομέα της πολεοδομίας έγινε μια μεγάλη και πρωτοποριακή επανάσταση που έβαλε τις βάσεις για τον επερχόμενο μετασχηματισμό της φυσιογνωμίας της πόλης.
     ·  Η επιβολή προκηπίων (πρασιών) στους συνοικισμούς του Δήμου
    ·  Το διάταγμα προστασίας της παραδοσιακής συνοικίας ΒΑΡΟΥΣΙ και του Κάστρου.
   ·  Η μελέτη και εφαρμογή του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού στα πλαίσια του ΕΠΑ (Ν. 1337/83).
 · Ο διπλασιασμός του σχεδίου πόλης και οι Πράξεις Εφαρμογής των νεοεντασσόμενων περιοχών.
   · Η μελέτη Γραμματόπουλου για την προστασία του Εμπορικού Κέντρου της πόλης που εφαρμόζεται.
   ·  Η ιστορική απόφαση μείωσης του συντελεστή δόμησης στο κέντρο της πόλης με τα πολλαπλά οφέλη που θα επιφέρει τόσο στο κέντρο όσο και στην περιφέρεια.
   · Οι πολεοδομικοί αναδασμοί και οι αγορές πολύτιμων εκτάσεων (Πάρκο Αγίου Γεωργίου, ΑΓΡΕΞ, Στρατόπεδο Παπαστάθη κ.λπ.).

            Όλοι θέλουν ν’ αλλάξουν τον κόσμο, κανένας δεν θέλει να αλλάξει τον εαυτό του. Μπορεί ν’ αλλάξεις μια πόλη, δεν μπορείς εύκολα ν’ αλλάξει έναν άνθρωπο.
         Οι νέοι ορίζοντες θα είναι η στροφή σε ποιοτικότερο πολιτισμό, ποιοτικότερη παιδεία, ποιοτικότερη κοινωνία, ποιοτικότερο περιβάλλον, περισσότερο ανθρωπισμό.
        Χρειάζεται μια ισχυρή δόση αφύπνισης της τοπικής κοινωνίας  προς τη κατεύθυνση αυτή.

       Η Ολυμπιάδα 2004 που έγινε στη χώρα μας κατέδειξε δύο πράγματα:
 
  α. Την ανάγκη επιστροφής στις κλασικές αξίες και στο αθάνατο αρχαίο πνεύμα.

   β. Ότι μπορούμε σαν χώρα να πετύχουμε μεγαλύτερα από τα μεγάλα.

Οι νέες κοινωνίες με βάση την πλατφόρμα της διασταύρωσης και σύνθεσης των πληροφοριών, ιδεών και γνώσεων, θα κινηθούν σ’ ένα άγνωστο αυτή την στιγμή χωροχρόνο που θα πλάσει νέους θεσμούς και χαρακτήρες ανθρώπων.
      
        Ένα είναι βέβαιο ότι η διαφάνεια θα αυξηθεί, ο έλεγχος της εξουσίας θα γίνει πιο σφιχτός και η άρση των ανισοτήτων πιο επιτακτική.
       Βρισκόμαστε ήδη στην αυγή μιας νέας «αναγέννησης» και δυστυχώς, χωρίς τον αντίστοιχο «διαφωτισμό».
       Θα δημιουργηθεί μοιραία σημαντική διαφορά φάσης τεχνολογίας, ανθρώπων και ανθρωπίνων σχέσεων.
       Πρέπει να γεφυρωθεί σύντομα το χάσμα και να κρατηθούν οι ισορροπίες ανάπτυξης.
           Κύριοι Σύμβουλοι
      
       Από τη νέα θέση του Γενικού Διευθυντού του Δήμου και επικεφαλή των Υπηρεσιών υπόσχομαι να συνεχίσω να προσφέρω τις πνευματικές μου δυνάμεις για το γενικό καλό και συμφέρον του τόπου.
          Δημογέροντες και Δημονέοι
     
Εμείς με βάση τις γνώσεις και τους νόμους εισηγούμεθα και προτείνουμε, εσείς με πνεύμα Δικαιοσύνης και επιείκειας και έχοντας πάντα κατά νου το νόμο της ευρύτερης εικόνας των καταστάσεων αποφασίζετε και δημιουργείτε το μέλλον της πόλης.
                                                 Ευχαριστώ        2 . 9. 04



         Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ


            Αισθάνομαι μεγάλη χαρά που είμαστε όλοι μαζί.
    
      Από τη θέση του επικεφαλής των δημοτικών υπηρεσιών έχω να σας απευθύνω εγκάρδιους και θερμούς χαιρετισμούς.

     Αγαπητοί συνάδελφοι. Μπορεί να μην εννοείτε απόλυτα εαυτούς αλλά  έχετε την πολύ μεγάλη  τιμή να είστε υπάλληλοι του Δήμου Τρικκαίων. Καταξιώστε αυτή την τιμή  με το έργο σας και την προσπάθειά σας. Αν θέλετε να δώσετε ιδεολογικό υπόβαθρο και εργασιακή ηθική στο επάγγελμά σας,  αν θέλετε η απόρροια του προπατορικού αμαρτήματος να αποκτήσει το περιτύλιγμα της ομορφιάς της ζωής κάντε με αγάπη αυτό που πολλοί άλλοι κάνουν από ανάγκη.

     Έχετε κάθε λόγο να το επιδιώξετε γιατί εκτός των άλλων εσείς έχετε το προνόμιο να εργάζεσθε στον Μεγάλο Οίκο σας, να παρέχετε υπηρεσίες στους αξιότιμους πολίτες της πόλεως ταύτης και την ευτυχία να απολαμβάνετε άμεσα αυτό το οποίο δημιουργείτε στο χώρο των υποδομών και του περιβάλλοντος.

     Αν ο κόσμος μας συνεχώς μικραίνει τότε η κοινωνία των Τρικάλων είναι πολύ μικρή και γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα. Είτε γίνεται αντιληπτό  είτε όχι  ο εργοδότης μας και ο ελεγκτής μας  είναι αυτή η μικρή κοινωνία ή ποιητικά  και πραγματικά  μεγάλη. Και δεν είναι καθόλου παράξενο να είναι απαιτητική αφού είναι αυτή που επωμίζεται το οικονομικό κόστος . Έστι δίκης οφθαλμός ος τα πανθ’ ορά η κοινωνία αυτή. Γνωρίζει τα πάντα για όλους μας,  κρίνει και σχολιάζει τα πάντα.  Γνωρίζει ποιος υπάλληλος είναι καλός και ποιος είναι κακός, ποιος εργάζεται και ποιος δεν εργάζεται, ποιος καθυστερεί στην προσέλευση και ποιος επωφελείται από την θέση του, ποιος παράγει ποσοτικά και ποιοτικά  και ποιος δεν παράγει,  ποιος σπαταλά το χρόνο του άσκοπα και ποιος πληρώνεται χωρίς να δουλεύει.

     Η ταυτότητα και το στίγμα του καθενός μας είναι ορατά και γνωστά και δεν μπορεί να κρυφτεί κανένας.  Είναι ματαιοπονία να κρυβόμαστε και να δημιουργούμε εικονική πραγματικότητα. Το Δημαρχείο είναι ένας γυάλινος διαφανέστατος πύργος εργασίας. Ας γίνουμε  αληθινοί με τον εαυτό μας και ας βελτιώσουμε  το πορτρέτο μας απέναντι στην τοπική κοινωνία.

     Θέλετε να μάθετε τη γνώμη των πολιτών  και την πικρή αλήθεια για τους δημοτικούς υπαλλήλους. Σας πληροφορώ ότι οι πολίτες δεν είναι ευχαριστημένοι. Θέλετε και τη γνώμη των πολιτικών. Και αυτοί δεν είναι ευχαριστημένοι. Συνεπώς κάτι δεν πάει καλά και πρέπει οπωσδήποτε να διορθωθεί. Πρέπει να κάνουμε την αυτοκριτική μας να αμφισβητήσουμε τους εαυτούς μας και να επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση μας με το Δήμο και τους πολίτες.

     Η εργασία δεν αποτελεί αυτοσκοπό. Είναι το αναγκαίο μέσο για να πετύχει ο καθένας τους στόχους, τα οράματά του και το όνειρό του στη ζωή. Δίνει ωστόσο νόημα ύπαρξης και ολοκλήρωσης προσωπικότητας.   Θα πρέπει έγκαιρα  να συνειδητοποιήσετε ότι  ένα μεγάλο μέρος της ζωής σας θα το περάσετε σ’ αυτό το χώρο εργασίας. Σε ένα έντονα κοινωνικοποιημένο, συναγωνιστικό και διαχρονικό  χώρο  με όλα τα πολιτισμικά χαρακτηριστικά της μικροκοινωνίας.

     Δημιουργείστε προσωπικά τις συνθήκες του ευχάριστου και αποδοτικού εργασιακού περιβάλλοντος. Στην ομαδική παραγωγή έργου λάμψετε σαν άτομα. Δεν τρέφουμε την αυταπάτη ότι ζούμε σε κοινωνία αγγέλων αλλά ας κάνουμε  καθετί  το δυνατό  για τον εξανθρωπισμό του μέσου και την αποφυγή δημιουργίας λάκκων λεόντων.

     Η απόλυτα σεβαστή διαφορετικότητα του καθενός  υπαλλήλου και εργαζομένου  επιβάλλει την προσαρμογή στην ομαδική συμπεριφορά για την επιδίωξη κάθε κοινού σκοπού και στόχου.        

     Άρα χρειάζεται  να εφαρμόζονται οι πάγιες καταστατικές αρχές διοίκησης και ελέγχου της ποιότητας και ποσότητας προσφοράς με τις αντίστοιχες παροχές κινήτρων και αποδοτικότητας

 Έχουμε αυτή τη στιγμή στο Δήμο μας όλο το φάσμα ποιότητας των εργαζομένων. Κατά τεκμήριο υπάρχει ενδιαφέρον και φιλοτιμία. Η παρατήρηση ωστόσο έδειξε ότι έχουμε παράλληλα υπαλλήλους δύο ταχυτήτων. Αυτούς που έχουν το όχημα της γνώσης και της εφαρμογής των νέων τεχνολογιών και των μη αμελητέων παλαιοτέρων. Αυτούς που επιμορφώνονται και τους αδιάφορους.   Πολλοί θα προηγηθούν και δυστυχώς  άλλοι θα μείνουν πίσω.  Αδήριτη ανάγκη για όλους, σε μια εποχή ταχύτατων αλλαγών, είναι η συνεχής επιμόρφωση και εκπαίδευση και η με πολλούς τρόπους  διατήρηση της εργασιακής συνοχής.

     Αγαπητοί συνάδελφοι δεν αποκτήσατε ένα ακόμη αφεντικό.  Ουδέποτε αισθάνθηκα  έτσι και σε όλη την διαδρομή μου ήμουν πλάι στους πολίτες,  στους υπαλλήλους και εργαζομένους στο Δήμο κρατώντας ίσες αποστάσεις  σαν ένας απλός υπηρέτης.     Και έτσι θα μείνω.                                          

     Παρά το γεγονός ότι εισπράττω τελευταία πολλά μηνύματα από την κοινωνία  για βαθιές τομές σε πρόσωπα και καταστάσεις  πιστεύω ακράδαντα ότι οι νέες μορφές διαχείρισης ανθρώπινων πόρων συνίστανται στην εφαρμογή πνεύματος και συστημάτων αυτοαξιολόγησης, πνεύματος και συστημάτων αυτοσεβασμού, παρακίνησης  και διαφάνειας και  προ πάντων πνεύματος  αλλαγής νοοτροπίας (πως σκέφτομαι, πως αισθάνομαι, πως ενεργώ) και αντίληψης του ρόλου που ανέλαβε ο καθένας να διαδραματίσει  στην κοινωνική παραγωγική διαδικασία ευγενούς σκοπού.

     Με αυτές τις λίγες σκέψεις και  με την πεποίθηση ότι λειτουργούν όλες οι αισθήσεις μας κλείνω με τα λόγια του οραματιστή ποιητή:
                            
                             ……………………………………
                             …………………………………..
          Ίσως δεν έφθασεν ακόμη ο καιρός
          Να μην βιαζόμεθα είν’ επικίνδυνον πράγμα η βία.
          Τα πρόωρα μέτρα φέρνουν μεταμέλεια
          Έχει άτοπα πολλά, βεβαίως και δυστυχώς η Αποικία
          Όμως υπάρχει τι το ανθρώπινον χωρίς ατέλεια
          Και τέλος πάντων να τραβούμ’ εμπρός.
                                                                                     
         10 Σεπτεμβρίου 2004
 


             ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑΣ   2003 -  2006
 
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ  Ε. ΚΑΤΣΑΡΟΥ  ΓΕΝΙΚΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ



           Κατά την διαρρεύσασα τετραετία ασχοληθήκαμε  σε επιτελικό επίπεδο,  ενεργά και σε βάθος,   τόσο σε οργανωτικά  όσο και σε θεσμικά διοικητικά ζητήματα,   αναμόρφωσης του εργασιακού περιβάλλοντος, μηχανοργάνωσης των υπηρεσιών και επιμόρφωσης των δημοτικών  υπαλλήλων,   στοχεύοντας στην αλλαγή νοοτροπίας των εργαζομένων στο Δήμο,  μέσα από την παιδεία του ανθρώπινου δυναμικού, την εμπέδωση του αισθήματος ευθύνης και την αποτελεσματικότητα από τη χρήση των εργαλείων της σύγχρονης διοίκησης. Ταυτόχρονα επεδιώξαμε τη μεταφορά της διεθνούς εμπειρίας, μέσα από συνέδρια και σεμινάρια, σε θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων της τοπικής αυτοδιοίκησης
 
Πρωταρχικά  καταρτίστηκε, ψηφίστηκε και τέθηκε σε εφαρμογή  με θετικά αποτελέσματα ο νέος οργανισμός λειτουργίας των υπηρεσιών του Δήμου.   Ένα καταστατικό δομικό στοιχείο με μεγάλη  δυνατότητα και προοπτική που ταυτίζεται και αντανακλά  τον ρόλο που καλείται να διαδραματίσει ο Δήμος μας  ως πραγματική τοπική διακυβέρνηση και εργαλείο ρυθμιστή της εξέλιξης της τοπικής κοινωνίας.


           
 ΜΗΧΑΝΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ
ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑ 2003-2006

Επιδιώχθηκε η μηχανοργάνωση όλων  των υπηρεσιών με τον εμπλουτισμό σε υλικοτεχνική υποδομή (Hard wareSoft ware κλπ )  με σκοπό την ταχεία διεκπεραίωση των δημοτικών υποθέσεων.

1) ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
Για τις ανάγκες εύρυθμης λειτουργίας των υπηρεσιών του Δήμου έγινε προμήθεια :
  • 44 Η/Υ χρηστών Pentium 4
  • 5 φορητών Η/Υ (laptops)
  • 26 εκτυπωτών  laser, inkjet, dot matrix
  • 4 σαρωτών (scanners)
  • 4 fax
  • 6 φωτοτυπικών μηχανημάτων
Κατόπιν αυτών, σήμερα η πλειονότητα των υπαλλήλων γραφείου του Δήμου χρησιμοποιεί Ηλεκτρονικό Υπολογιστή, ενώ σύντομα πρόκειται να γίνει νέα προμήθεια Η/Υ και αναβάθμιση του εξοπλισμού Πληροφορικής του Δήμου.

2) ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ
Για τις ανάγκες αναβάθμισης και αποδοτικής λειτουργίας του κεντρικού δικτύου του Δήμου, καθώς και ασφαλούς πρόσβασης στο Internet έγινε προμήθεια :
  • 4 νέων Servers
  • 1 νέου switch 48 θέσεων στα 100 Mbps
  • 1 νέου switch 12 θέσεων στo 1 Gbps
  • 1 ADSL Router
  • 1 Hardware Firewall

3) ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟ INTERNET
  • Εγκατάσταση ευρυζωνικής πρόσβασης στο Internet μέσω γραμμής ADSL      1 Mbps
  • Με την ένταξη του Δήμου στο Εθνικό Δίκτυο Δημόσιας Διοίκησης «ΣΥΖΕΥΞΙΣ» από το Μάρτιο του 2006, η πρόσβαση στο Internet αναβαθμίστηκε εκ νέου στα 4 Mbps, ενώ το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.) του Δήμου εντάχθηκε αυτόνομα στο «ΣΥΖΕΥΞΙΣ» και απέκτησε πρόσβαση στο Internet στα 2 Mbps. Στο αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να ενεργοποιηθεί και η υπηρεσία τηλεφωνίας μέσω του «ΣΥΖΕΥΞΙΣ»,  η οποία θα προσφέρει μηδενικό κόστος επικοινωνίας (τηλεφωνίας και fax) μεταξύ όλων των δημοσίων υπηρεσιών.
  • Ενεργοποίηση περιορισμένης πρόσβασης των υπαλλήλων σε ιστοσελίδες, για λόγους ασφαλείας και προστασίας του εσωτερικού μας δικτύου από ιούς καθώς και για αποτροπή της χρήσης από τους υπαλλήλους για μη υπηρεσιακούς λόγους.

4) ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ
  • Καθιέρωση της χρήσης του Διπλογραφικού Λογιστικού Συστήματος από τις Οικονομικές Υπηρεσίες του Δήμου, μέσω της εφαρμογής της Alfaware, με συχνές αναβαθμίσεις σε νέες εκδόσεις
  • Αναβάθμιση της Βάσης Δεδομένων των Οικονομικών Υπηρεσιών σε SQL Server
  • Χρήση και συχνές αναβαθμίσεις σε νέες εκδόσεις των εφαρμογών Δημοτολόγιο – Μητρώο Αρρένων – Εκλογικοί Κατάλογοι – Μισθοδοσία της Singular και “Ηλεκτρονικό Πρωτόκολλο” της Modus σε περιβάλλον Oracle, με αναβάθμιση σε Oracle 9 το Μάρτιο του 2006
  • Προμήθεια εφαρμογής (Alfaware) για τις Κλήσεις Δημοτικής Αστυνομίας και Τροχαίας, με αποτέλεσμα την καταχώρηση μεγάλου αριθμού κλήσεων και την αποστολή ειδοποιητηρίων για τα έτη 2001-2002-2003 (Οκτώβριος 2005) και 2004 (Μάιος 2006).
  • Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία προμήθειας εφαρμογής για τις Άδειες Καταστημάτων , για την Εισφορά γης σε χρήμα και για την «Ηλεκτρονική Πολεοδομία».
  • Προμήθεια Εφαρμογής Geocalc για το Τμήμα Σχεδίου Πόλης της Δ/νσης Πολεοδομίας
  • Προμήθεια εφαρμογής MapInfo και αργότερα Geopolis και υλοποίηση Γεωγραφικού Συστήματος Πληροφοριών (G.I.S.) με βάση τη δορυφορική φωτογραφία της πόλης των Τρικάλων και ψηφιακή απεικόνιση διαφόρων δεδομένων όπως Ζ.Ο.Ε., Γ.Π.Σ., Διαδρομές Αστικών Συγκοινωνιών, Κάδοι Απορριμμάτων κλπ.
  • Ανάπτυξη εφαρμογών από το Γραφείο Μηχανοργάνωσης – Πληροφορικής του Δήμου για ΤΑΠ - Δημοτικά Τέλη - Δημοτικό Φόρο, Προσλήψεις Υπαλλήλων μέσω Α.Σ.Ε.Π. , Αποφάσεις Δημοτικού Συμβουλίου, Οικοδομικές Άδειες, Ζωολογικό Κήπο καθώς και προσαρμογή της εφαρμογής Εκλογικών Καταλόγων του ΥΠ.ΕΣ.Δ.Δ.Α. σε σχέση με την κατανομή των εκλογικών τμημάτων και την εύκολη αναζήτηση εκλ. τμήματος για κάθε πολίτη-εκλογέα.
  • Ηλεκτρονική Συνδρομή στη Δομική Πληροφορική , στο Εθνικό Τυπογραφείο και στη Νομοτέλεια , για αναζήτηση και χρήση γενικής καθώς και τεχνικής Νομοθεσίας από τις Υπηρεσίες του Δήμου.


5) ΔΙΚΤΥΑΚΗ ΥΠΟΔΟΜΗ ΣΕ ΑΛΛΑ ΚΤΙΡΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ
  • Εγκατάσταση Δομημένης Καλωδίωσης 20 θέσεων εργασίας στο «Πελέκειο» για τη Δημοτική Αστυνομία.
  • Εγκατάσταση Δομημένης Καλωδίωσης 8 θέσεων εργασίας στο Αμαξοστάσιο του Δήμου.
  • Πρόσφατα (Ιούλιος 2006) υλοποιήθηκε και τέθηκε σε λειτουργία η ασύρματη σύνδεση μεταξύ 5 κτιρίων του Δήμου  (Δημαρχείο, ΔΕΚΑ, ΔΕΥΑΤ, Αμαξοστάσιο, e-trikala), ενώ σύντομα θα συνδεθεί ασύρματα και το Πελέκειο. Δημιουργήθηκε έτσι ένα δίκτυο κορμού που επιτρέπει την επικοινωνία των απομακρυσμένων κτιρίων του Δήμου καθώς και των Δημοτικών Επιχειρήσεων με το κεντρικό Δίκτυο του Δημαρχείου (π.χ. για παροχή πρόσβασης στο Internet).

 ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ   -   ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ  ΚΑΙ   ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

          Επιδιώχθηκε, με σεμινάρια και ημερίδες  η επιμόρφωση  υπαλλήλων των  Τεχνικών Υπηρεσιών και της Πολεοδομίας, της  Δημοτικής Αστυνομίας, του τμήματος Περιβάλλοντος και Καθαριότητας,   της Γεωπονικής υπηρεσίας,  του Κυκλοφοριακού Γραφείου  και άλλων υπηρεσιών του Δήμου.

          Σε σταθερή σύνδεση με το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης του Εθνικού  Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης  του ΥΠΕΣΔΔΑ συνεχίζουμε το επιμορφωτικό μας έργο.

         Μέσω των Ευρωπαικών προγραμμάτων και συνεδρίων     (Aalborg   Δανίας,      Tilburg   Ολλανδίας,  Στοκχόλμη,  Τορίνο  κλπ),  στα οποία συμμετέχει πληθωρικά ο Δήμος Τρικκαίων,  επετεύχθηκε  η σύνδεση του προβληματισμού και των τάσεων που επικρατούν στις χώρες της Ευρώπης  και παγκόσμια  και οι δυνατότητες προσαρμογής των προτεινόμενων λύσεων στην τοπική πραγματικότητα.                      

          Το σλόγκαν  Think globalPlay local αποτελεί κυρίαρχη επιλογή.                                             
       
          Ειδικά έντυπα συντάχθηκαν και διενεμήθησαν σε άτομα και φορείς της τοπικής κοινωνίας με σκοπό την διάχυση και διάδοση του πνεύματος και  των γνώσεων των συνεδρίων και την ενεργοποίηση των πολιτών πρωταρχικά μέσω της  ενημέρωσης.  
         Τα κείμενα αυτά διενεμήθησαν σε περισσότερα από 2000 αντίτυπα και έτυχαν  μελέτης και ανάλυσης καθώς και διδασκαλίας  σε πολλά σχολεία της πόλης μας.

         Ευελπιστούμε οι Δημοτικοί υπάλληλοι και οι Τρικαλινοί πολίτες να γίνουν καλοί αγωγοί των σύγχρονων μηνυμάτων και να μετουσιώνουν σε πράξη τις καλές επιλογές και εμπειρίες που η διεθνής συνεργασία προωθεί παγκόσμια και ο Δήμος Τρικκαίων ενστερνίζεται και προσαρμόζει τοπικά,  σε θέματα περιβάλλοντος,  κυκλοφοριακών συνθηκών, καινοτόμων προοπτικών ανάπτυξης, τουρισμού  και συνεργασίας μεταξύ των λαών.
     
          Η Γενική Διεύθυνση του Δήμου  ως νέος διοικητικός θεσμός και ως συντονιστικό και εποπτικό όργανο των υπηρεσιών του Δήμου και ως  σύνδεσμος μεταξύ μελών και αποφάσεων του  Δημοτικού Συμβουλίου και των υπαλλήλων και  υπηρεσιών του Δήμου, καλείται να διαδραματίσει  πρωταρχικό ρόλο στην προώθηση  νέων αντιλήψεων εργασίας και πνεύματος  συνεργασίας μεταξύ αυτών των διακριτών θεσμικών φορέων λειτουργίας.  Επιζητά  διακαώς την εκατέρωθεν υποστήριξη και συμπαράσταση  για να επιτυγχάνει στο έργο της.  





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου